Bašta Fest, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.

Prvi i trenutno najveći projekat je proširenje našeg edukativnog programa Bašta Pitch na region – tako da ćemo okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore! Biće izabrano 5 projekata za kratki igrani film do 30 minuta koji će učestvovati na 3 radionice i to: Bašta Pitch na Bašta Festu, Fund Ready na Drim Short Film Festivalu i Festival Ready na Seanema Film Festivalu. Svaki projekat imaće 2 predstavnika – reditelja i producenta, ukupno 10 učesnika radionice.

Za prijavu je potrebno poslati na mejl prijava@bastafest.com:

  • Scenario za kratki igrani film do 30 minuta
  • Sinopsis (1 strana)
  • Rediteljsku eksplikaciju (do 2 strane)
  • Biografiju reditelja sa fotografijom (do 2 strane)
  • Biografiju producenta sa fotografijom (do 2 strane)

Prijavu možete poslati na srpskom, crnogorskom i makedonskom jeziku.

Na prvoj radionici, Bašta Pitch, u višednevnom radu sa mentorima (renomiranim rediteljem i producentom iz Srbije) učesnici će proći kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada će biti izabran pobednik. Pobednik dobija novčanu nagradu od 1000€ za početak rada na svom ostvarenju.

Na drugoj radionici Fund Ready učesnici će raditi sa mentorima iz Severne Makedonije na razvijanju svojih strategija za fondove i prikupljanje novca.

Na trećoj radionici Festival Ready učesnici će raditi sa mentorima iz Crne Gore na razvijanju strategija za festivale i načina na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije.

U oktobru će biti održana web konferencija na kojoj će se sumirati utisci i predstaviti projekti široj publici nakon završenog rada na radionicama.

Datumi održavanja prve radionice (datumi devetog Bašta Festa) : 30. jun – 3. jul 2022.

Datumi održavanja druge radionice (datumi šestog Drim Shorta): 6 – 9. avgust 2022.

Datumi održavanja treće radionice (datumi trećeg Seanema Film Festivala): 8-11. septembar 2022.

Web konferencija: oktobar 2022.

Prijave su otvorene do 20. maja 2022. Učesnici će biti objavljeni najkasnije do 5. juna 2022.

Kriterijumi za selekciju su:

  • Komisija od tri člana analiziraće aplikacije i selektovati projekte koji imaju najveći potencijal u odnosu na budući uspeh i produkciju. 
  • Komisija će takođe proveriti administrativne kriterijume – da li projekat dolazi iz zemalja Mreže (MNE, MKD, SRB), da li je u pitanju kratki igrani film do 30 minuta.
  • Biće uzeti u obzir umetnički i komercijalni kvaliteti projekta.

Čekamo vaše prijave!

Projekat Balkan Short Film Network je podržan od strane Western Balkans Fonda i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Western Balkans Fond grant šema za region je osnovana od strane Evropske unije, IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć.

westernbalkansfund.org
wbfeuproject.org
kultura.gov.rs