Peti Bašta fest
05. jul – 08. jul 2018.

Zvanični poster festivala, kao i detaljan filmski i muzički program, možete pogledati klikom na slike.

Peti Bašta fest otvorio je glumac Milan Marić.

Film zatvaranja: “Banditi u potrazi za mamom” (r. Kosta Ristić, Srbija).

SELEKTORI

Selektori takmičarskog programa petog Bašta festa: Nikola Ljuca (filmski reditelj) i Maja Šuša (glumica, umetnička direktorka festivala).

NAGRADE

Žiri u sastavu: Domeniko La Porta, Nikolina Vučetić-Zečević, Milica Gojković, dodelio je nagrade:

Zlatna imaginacija (najbolji film u celini): film “Noć u Tokorikiju” (r. Roxana Stroe, Rumunija).
obrazloženje žirija: Gomilanje klišea i folklornih stereotipa nikada nije iznedrilo dobar film. Pronalazeći jedinstven način da se oni uklope je samo po sebi dovoljno originalno, ali izvrnuti ih tako pažljivo da ishod do samog kraja ostane nepredvidiv je odlika sjajne umetničke manipulacije, poznatije kao “veoma dobar film”. U ovoj selekciji bilo je dovoljno dobrih filmova, ali jedan se posebno izdvojio. Žiri je odlučio da „Noć u Tokorikiju“ rediteljke Roksane Stroe dobije nagradu za najbolji film “Zlatna imaginacija” Bašta Festa 2018.

Zlatna indikacija (najbolja režija): Kristos Masalas za film “Kopa-Loka”, Grčka.
obrazloženje žirija: Često slušamo o nekom čarobnom mestu u čovekovoj duši bez konkretnog objašnjenja gde se ono nalazi. Potreban je reditelj osvežavajućeg dara da bi tu metaforu uklopio u priču koja je smeštena u srce mesta, srce lika i samog autora. To čarobno mesto zove se „Kopa-Loka“ i nagrada za najbolju režiju “Zlatna indikacija” pripada Kristosu Masalasu.

Zlatna interpretacija (najbolja ženska uloga): Sonja Sanjari, za lik Mariam u filmu “Ulepšavanje” (r. Kaveh Mazaheri, Iran).
obrazloženje žirija: Koliko zahtevno mora biti za jednog profesionalnog glumca da odigra nevešte pokušaje glume kako bi njen lik prebrodio situaciju koja menja život iz korena? Za to je potrebna prava mera dramatičnih, komičnih, suptilno socijalno angažovanih, ali i uvek dirljivih trenutaka, bez obzira na povremeno hladne i odlučne momente u igri. Ono što jedan glumac može da postigne tokom cele karijere, glumica Sonja Sanjari uspeva tokom 20 minuta u filmu „Ulepšavanje“ u kome igra glavnu ulogu.

Zlatna interpretacija (najbolja muška uloga): Teodor Pelerin za lik Vojceka u filmu “Zvučni test” (r. Markus Aubert, Kanada)
obrazloženje žirija: Ne odvajajući dobru igru od uzbudljivog razvoja same uloge, često imamo pogrešan utisak da glavni lik mora da doživi korenitu promenu tokom filma kako bi pokazao raskošan glumački izraz. Potrebno je snažno prisustvo karaktera kako bi se minimalističkim sredstvima oslikala introvertna ličnost, a zadržala centralna uloga u filmu punom prilika za veće intenzitete. Sa istinito predstavljenim autsajderima se retko srećemo i žiri sa posebnim zadovoljstvom nagrađuje nagradom za najbolju mušku ulogu “Zlatna interpretacija” Teodora Pelerina za ulogu u filmu „Zvučni test“.

Zlatna inspiracija (najbolji scenario): Nikica Zdunić za film “13+” (r. Nikica Zdunić, Hrvatska)
obrazloženje žirija: Za jasno izdvajanje univerzalnih trenutaka u odrastanju koje je izrodio “coming-of-age” žanr filmova i pretvorio u sredstvo empatije za roditelje i decu, nagrada za najbolji scenario “Zlatna inspiracija” ide filmu „13+“ rediteljke i scenaristkinje Nikice Zdunić.

Specijalne nagrade:
rediteljki Katarini Koljević za film „Život traje tri dana“, Srbija
obrazloženje žirija: Naša prva specijalna nagrada ide filmu koji neupitno obećava uprkos jasno vidljivim izazovima. Narativan, ali i veoma autorski kada je u pitanju rad sa glumcima. Za uspešno uspostavljen čvrst odnos između dve generacije glumaca na platnu dok govori uzbudljivu i vizualno zanimljivu priču, ovu nagradu žiri uručuje perspektivnoj rediteljki Katarini Koljević za film „Život traje tri dana“.
glumici Ayi Crnić za film „Uvoz“ (r. Ena Sendijarević, Holandija)
obrazloženje žirija: Lepota glume je u magičnom prostoru između platna i publike i svesti da glumac uopšte glumi. Za drugu specijalnu nagradu, žiri nije mogao da vidi kroz magiju, a da se jednoglasno ne složi oko divnog i harizmatičnog prisustva na platnu, onog koje je obasjalo film „Uvoz“ zahvaljujući mladoj glumici Aji Crnić.

Žiri u sastavu: Šai Levi, dodelio je nagrade:
Zlatna vizuelizacija (najbolja kamera) Mariu Pućiću za film “13+” (r. Nikica Zdunić, Hrvatska).
Ova nagrada uspostavljena je i prvi put dodeljena 2016. godine uz podršku rentala Cineplanet.

obrazloženje žirija: Tražili smo ovogodišnje uzbudljive radove iz Srbije i regiona i srećni smo da objavimo – nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ ide direktoru fotografije Mariju Pućiću za njegov rad na filmu „13+“, za posebno uspešno kreiranje sveta glavne junakinje i priče o njenom odrastanju, pametno osmišljenom pristupu sa velikom pažnjom na detalje i naglašenim estetskim odlukama.

Specijalnu nagradu:

direktoru fotografije Tomasu Širi za film „Nakon Zore“ (r. Nikolas Grauks, Belgija)

obrazloženje žirija: Specijalna nagrada za kameru ide Tomasu Širi za rad na filmu “Nakon zore” za njegov izvanredan osećaj u prikazivanju ljudskog tela, impresivnu kompoziciju i rad sa svetlom.

Žiri mladih u sastavu: Nikola Jovanović, Nikolina Lazić i Aleksa Spasojević, dodelio je nagradu:
Nagrada žirija mladih (najbolji film): “Život traje tri dana” (r. Katarina Koljević, Srbija)

Obrazloženje žirija: Film “Život traje tri dana” prikazuje realnu životnu priču sa jasno definisanim likovima i njihovim uticajem jedno na drugo. On ima jaku poruku, a to je da treba živeti slobodno, a ne po utvrđenim šablonima.

Bašta fest dodelio je nagrade:
Baš ta čast – Goranu Glišiću, za izuzetan doprinos u promociji Bajine Bašte i citave regije.

Baš ta hrabrost – Predragu Jovanoviću, za hrabrost i nesebičnu pomoć prilikom pokretanja Bašta festa.

EDUKATIVNI PROGRAM

Kriticni kamp
Broj učesnika: 4

Kritični Kamp je edukativni program koji je svoje pilot izdanje imao na četvrtom Bašta festu u saradnji sa udruženjem Filmkultura, zamišljen kao radionica filmske kritike za srednjoškolce. Ideja je da se pokrene svest o kritici među mladima, pa je tako ova grupa radoznalo i posvećeno stupila u avanturu pažljivog gledanja i dubinskog promatranja filmova iz takmičarskog programa, uz podršku koordinatorke Maše Seničić. Osim toga, kritični kritičari bili su u stalnom kontaktu sa autorima filmova koji su bili gosti festivala, kao i sa Žirijem mladih, sačinjenim od troje srednjoškolaca iz Bajine Bašte.

Mali film
Broj učesnika: 7
Lokacija: Glavni trg (kod kafea Bašta)
Termin održavanja: 5 jul, od 11h do 17h

Mali film je besplatni edukativni program za decu i mlade koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike. Ideja Malog filma je da kod dece probudi kreativnost i radoznalost, a pre svega da stvori preduslov za kritički odnos prema onome što se konzumira. Praktične vežbe u kojima deca samostalno dolaze do zaključaka su najbolji put ka tome da ona usvoje i naknadno primene stečeno znanje, dok ih namenski osmišljene igre podstiču na aktivno ucešce u stvaranju nečega o čemu znaju samo iz položaja gledaoca. Kroz interaktivne radionice, koje rezultiraju optičkim igračkama i kratkim filmićem, ovaj program decu uvlači u svet pokretnih slika. Prolazeći kroz pojednostavljene procese kojima se bave i filmski radnici, deca su u stanju da bolje razumeju filmsku umetnost i, nadamo se, razvijaju ljubav prema njoj.

Mali film je program Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne umetnosti, koji se od 2014. godine do danas održao u oko 20 gradova širom Srbije.

PRATEĆI PROGRAM

Kafa sa autorima
Lokacija: kafe „Bašta“
Termin održavanja: 6. – 08. jul 2017. godine, od 11:30h

Festivalska mreža

Festivali u gostima: FeKK, internacionalni kratkog filma Ljubljana, Slovenija

Timishort, internacionalni festival kratkog filma Temišvar, Rumunija

TIM BAŠTA FESTA

Jovan Jelisavčić – Osnivač i direktor festivala
Maja Šuša – Osnivač i umetnička direktorka festivala
Maša Seničić – Kreativna direktorka i koordinatorka edukativnog programa
Nikola Ljuca – Selektor filmskog programa
Nemanja Veselinović, Aleksandar Karaulić – Tehnički direktori
Martina Krivokapić – Glavna organizatorka festivala
Milica Milosavljević – Dizajn i priprema za štampu
Ana Kostić – Menadžerka društvenih mreža
Dunja Jovanović – Marketing i PR
Stefan Saveski – Koordinator muzičkog programa
Tijana Drakulić – Menadžerka službe za goste
Jovana Jankov – Organizatorka
Vladimir Đurić – Koordinator snimateljskog tima
Boško Vujić – Koordinator dnevnog programa
Branko Mijanović – Asistent tehničkog sektora

Snimateljski tim:
Vladimir Đurić
Vuk Papić
Igor Lazić
Milica Cvetković
Emilija Popović
Milena Arsenić
Aleksandra Poguberov
Montaža:
Mila Delić