Šesti Bašta fest
04. – 07. jul 2019.

       Zvanični poster festivala, kao i detaljan filmski i muzički program, možete pogledati klikom na slike.

Šesti Bašta fest otvorila je glumica Isidora Simijonović.

Film zatvaranja: „Zlogonje” (r. Raško Miljković, Srbija).

SELEKTORI

Selektori takmičarskog programa šestog Bašta festa: Nikola Ljuca (filmski reditelj) i Maja Šuša (glumica, umetnička direktorka festivala).

NAGRADE

Žiri u sastavu: Dragana Varagić, Karla Fotea, Raško Miljković, dodelio je nagrade:

Zlatna imaginacija (najbolji film u celini): film „Randevu u mesečevoj orbiti” (r. Melani Šarbono, Kanada).
obrazloženje žirija: Magični realizam ovog filma dotakao je, ne samo nas, već i čitavu publiku: iščašeni likovi, gorko-slatka atmosfera i promišljen dizajn zvuka učinili su da se on izdvoji medju drugim odličnim kratkometražnim ostvarenjima. Odluka nije bila laka, ali su naši glasovi za nagradu „Zlatna imaginacija“ za najbolji film 6. Bašta festa jednoglasno otišli filmu “Randevu u mesečevoj orbiti“ rediteljke Melani Šarbono.

Zlatna indikacija (najbolja režija): Aleksander Sagmo za film „Zvuk neočekivane smrti”, Danska.
obrazloženje žirija: Tragično lep film “Zvuk iznenadne smrti” ima precizno definisanu vremensku strukturu i savršeno kontrolisan ritam koji nas podseća na uvek iznova iznenađujuću neizbežnost smrti. Nagradu „Zlatna indikacija“ za najboljeg reditelja dodelili smo upravo reditelju ovog filma – Aleksanderu Sagmu. 

Zlatna interpretacija (najbolja ženska uloga): Sofia Kokali, za lik Sofije u filmu „Hektor Malo: Poslednji dan u godini” (r. Žaklin Lenco, Grčka).
obrazloženje žirija: Odluka za najbolju glavnu žensku ulogu „Zlatna interpretacija“ bila je jednoglasna: za njeno autentično prisustvo pred kamerom i sposobnost da snažne emocije prenese kroz veoma delikatne izraze lica odlučili smo da nagradimo Sofiju Kokali za njenu ulogu u filmu “Hektor Malo: Poslednji dan u godini”. 

Zlatna interpretacija (najbolja muška uloga): Uroš Aziraj za lik Mileta u filmu „Žicka” (r. Ivan Bukvić, Srbija)
obrazloženje žirija: Za njegovu sposobnost da publiku uvuče u svaku scenu svojom očaravajućom izvedbom, kao i za njegovu prirodnu harizmu, jednoglasno smo odlučili da nagradimo Uroša Aziraja „Zlatnom interpretacijom“, nagradom za najbolju mušku ulogu u filmu “Žicka”. 

Zlatna inspiracija (najbolji scenario): Šarl Habib-Druo za film „Kraljica Krokodil” (r. Šarl Habib-Druo, Belgija)
obrazloženje žirija: Tematsko ispitivanje imigracije privuklo je našu pažnju zahvaljujući svom originalnom pristupu i elementima misticizma spretno inkorporiranim u priču o sudaru dve kulture. Zato smo odlučili da nagrada za najbolji scenario „Zlatna inspiracija“ ode scenaristi i reditelju Šarlu Habib-Druou za film “Kraljica Krokodil”.

Specijalne nagrade:
za scenario Dejzi Sedler za film „Crna šuma“, Francuska
obrazloženje žirija: Specijalno priznanje za scenario dodelili smo filmu “Crna šuma” reditelja Žan Mark E Roja i Filipa Davida Ganjea scenaristkinji Dejzi Sedler. Apsurdnost ove priče oponaša mnoge aspekte stvarnog života, predočene kroz vešto izgrađenu stilizovanu rekonstrukciju ubistva koja publiku vodi na nesvakidašnje, ali izazovno putovanje. 

za glumce Basa Kejzera i Gejsa Bluma u filmu „Dante vs Muhamed Ali“, Holandija
obrazloženje žirija: Izvanredna gluma u queer ljubavnoj priči – ranjivost, nevinost i telesnost su maestralno iskorišćeni u interpretaciji dva mlada glumca koji pružaju veran opis osećaja prve ljubavi. Specijalno priznanje za glumu ide Basu Kejzeru i Hejsu Blumu za njihove uloge Vulfa i Aleksandera u kratkom filmu „Dante vs Muhamed Ali“.

Žiri u sastavu: Aleksandar Ilić, dodelio je nagrade:
Zlatna vizualizacija (najbolja kamera)
direktorki fotografije Milici Drinić za film „Strano Telo” (r. Dušan Zorić, Srbija)
obrazloženje žirija: „Strano telo“ ima jasan, tačan i pre svega hrabar koncept koji na najbolji način prati rediteljski postupak i doprinosi pričanju priče.
Ova nagrada uspostavljena je i prvi put dodeljena 2016. godine uz podršku rentala Cineplanet.

Specijalnu nagradu za kameru:

direktoru fotografije Semu Du Ponu za film „Leto i sve ostalo“ (r. Sven Breser, Holandija)

Žiri mladih u sastavu: Saška Jevremović, Hristina Živanović Ivan Đurić, dodelio je nagradu:
Nagrada žirija mladih (najbolji film): „Žicka” (r. Ivan Bukvić, Srbija)
obrazloženje žirija: Film „Žicka“ prikazuje realnu emotivnu priču koja se dešava u sve većem broju i na koju retko ko obraća pažnju što dovodi do tragičnog kraja. Film budi različite emocije među kojima preovlađuje empatija. Glumci su to izneli na najbolji način s obzirom na njihov uzrast.

Bašta fest dodelio je nagradu:
Baš ta čast – humanitarnoj organizaciji „Dobročinitelj”, za nesebično zalaganje u oblasti humanitarnog rada na teritoriji Bajine Bašte.

EDUKATIVNI PROGRAM

Kako gledamo – radionica o filmskim pitanjima
Broj učesnika: 7
Lokacija: kafe „Bašta u Bašti“
Termin održavanja: 04. – 07. jul 2019. godine, od 10:30h

Radionica „Kako gledamo“ bavi se analizom filmova, postavljanjem ključnih, provokativnih, promišljenih i slojevitih pitanja. Namenjena je za sve srednjoškolce koji su poželeli da budu više od obične filmske publike i koji su se okupljali u razgovoru o brojnim uočljivim i skrivenim aspektima sedme umetnosti. Oni su gledali filmove iz glavnog takmičarskog programa i uz kafu i limunadu provodili aktivno jutra sa mentorkom Mašom Seničić i autorima filmova.

Scenografija
Broj učesnika: 2
Lokacija: Ustanova „Kultura“, različite lokacije po gradu
Termin održavanja: 30. jun – 03. jul

Radionica Scenografija bavila se pravljenjem različitih insceniranih prostora koji imaju za cilj da vizuelno aktiviraju prostor i omoguće građanima i gostima festivala da taj prostor iskoriste kao podlogu za pravljenje fotografija tokom samog festivala. Prostori koji su pravljeni su estetski različite celine u okviru kojih postoje delovi kostima i rekvizite koji se koriste prilikom fotografisanja, a teme su različiti filmski žanrovi. Materijal sa kojim je rađeno bili su različiti upotrebni predmeti i delovi nameštaja koji se mogu reciklirati.

U radionici su učestvovale Milena Grosin i Nađa Vukorep, studentkinje smera za Scensku arhitekturu, tehniku i dizajn FTN-a iz Novog Sada, pod mentorstvom Selene Orb.

BAŠTA PITCH

U okviru šestog Bašta festa, uz podršku Filmskog centra Srbije, uveden je novi industry program – besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjena mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta pitch.

Od prijavljenih, od strane mentorke Mine Đukić, izabrano je pet projekata i reditelji su u višednevnom radu sa njom i gostujućim predavačem Milanom Stojanovićem prošli kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada je od strane žirija izabran pobednik. Pobednik prvog Bašta Pitcha je reditelj Nikola Polić sa svojim projektom „Organizmi“ koji je dobio novčanu nagradu od 500€ za početak rada na svom ostvarenju. U žiriju bili su: selektor festivala Nikola Ljuca, mentorka Mina Đukić i producentkinja Jovana Karaulić.Učesnici prvog Bašta Pitcha bili su:
„Organizmi“ – Nikola Polić
„Mesečarenje“ – Jovan Dimoski
„Dva sveta“ – Tamara Broćić
„Tupo probadanje“ – Aleksa Mihajlović
„Nasledstvo“ – Nemanja Novosel

PRATEĆI PROGRAM

Kafa sa autorima
Lokacija: kafe „Bašta u Bašti“
Termin održavanja: 04. – 07. jul 2019. godine, od 10:30h

Festivalska mreža

Festival u gostima: Short Waves Film Festival, internacionalni festival kratkog filma Poznan, Poljska

TIM BAŠTA FESTA

Jovan Jelisavčić – Osnivač i direktor festivala
Maja Šuša – Osnivač i umetnička direktorka festivala
Nikola Ljuca – Selektor filmskog programa
Aleksandar Karaulić – Tehnički direktor
Martina Krivokapić – Glavna organizatorka festivala
Milica Milosavljević – Dizajn i priprema za štampu
Maša Seničić – Koordinatorka edukativnog programa
Ana Kostić – Menadžerka društvenih mreža
Dunja Jovanović – Marketing i PR
Stefan Saveski – Koordinator muzičkog programa
Lena Radulović – Menadžerka službe za goste
Jovana Jankov – Organizatorka Pitch programa
Kosta Ilić – Organizator
Vuk Papić – Koordinator snimateljskog tima
Boško Vujić – Koordinator open air-a i muzičkog stejdža
Branko Mijanović – Asistent tehničkog sektora
Andrijana Milutinović – Fandrejzing menadžer

Snimateljski tim:
Vuk Papić
Milica Cvetković
Emilija Popović
Milena Arsenić
Marina Ilić
Zoran Rašić
Jana Anđić

Montaža:
Natalija Šacka