Prvi Bašta fest
03. jul – 06. jul 2014.

Zvanični poster festivala, kao i detaljan filmski i muzički program, možete pogledati klikom na slike.

Prvi Bašta fest otvorio je glumac Nikola Rakočević.

Film otvaranja: “Jednom jedna Bašta” (r. Marko Mudrić, Srbija)

Film zatvaranja: “Tmina” (r. Luka Bursać, Srbija)

SELEKTOR

Selektor takmičarskog programa prvog Bašta festa: Ognjen Glavonić (filmski reditelj).

NAGRADE

Žiri u sastavu: Vladimir Blaževski, Mladen Đorđević i Hristina Popović, dodelio je nagrade:

Zlatna imaginacija (najbolji film u celini): film “Torba” (r. Marko Sopić, Srbija)
obrazloženje žirija: Za snažnu priču o herojskom činu u vremenu kada herojstvo deluje gotovo nemoguće. Referišući se na socijalno angažovane radove iz zlatnog perioda jugoslovenskog filma, kao i neka dela Kena Louča, Sopić podseća filmadžije na alarmantnu važnost bavljenja socijalnom tematikom u vremenu još uvek aktuelne svetske ekonomske krize. Postavkama kamere autor dozvoljava ambijentu da priča koliko i glumci, pritom stavljajući pred njih zadatak da pažnju gledalaca privlače suptilnim izrazom, a ne izrazom jakog inteziteta.

Zlatna indikacija (najbolja režija): Rastko Petrović za film “Dosta dobra lamperija” (r. Rastko Petrović, Srbija)
obrazloženje žirija: Vrlo zrelim rediteljskim postupkom Petrović gradi efektnu kamernu dramu. Ispod naizgled već vidjenih, uobičajenih situacija u životu dva mlada zaljubljena aktera, tokom filma pred nas polako izranja skriven svet komplikovanih medjuljudskih odnosa i problema u zblžavanju dva udaljena sveta. Koristeći izražajnost filmske tišine, zatim žive, dinamične kamere i mizanscena, autor motiviše glumce da nam isporuče ono najbolje iz sebe, pritom stvarajući nenametljivu, skladno izvedenu filmsku priču, čija snaga potiče iz dubine, a ne sa površine.

Zlatna interpretacija (najbolja ženska uloga): Vesna Trivalić, u filmu “Torba” (r. Marko Sopić, Srbija) i Kristel Kornil u filmu “Elektrik Indigo” (r. Žan-Žulien Kolet, Belgija)
obrazloženje žirija: Vesna Trivalić se u velikom stilu vraća u srpski igrani film krećući se u žanru u kome nismo imali prilike ranije da je vidimo. Njena upečatljiva uloga žene heroja, autsajdera iz umiruće radničke klase, obiluje izuzetnim, suptilnim rešenjima, nepredvidljivošču i obrtima karakterističnim samo za velike glumce. Vesna gradi ženskog superheroja u opskurnom miljeu sivih zgrada i ljudi koji žive socijalno ugroženi, od danas do sutra.
Druga nagradjena Kristel Kornil nam sa izuzetnom veštinom kreira lik žene izgubljene u današnjim novim oblicima medjuljudskih odnosa, koja je žrtva nametnuh, politički korektnih obrazaca življenja, karakterističnih za savremenu zapadnu civilizaciju. U kratkoj minutaži glumica nam daje vrlo širok i složen razvoj lika, pritom izbegavajući pojednostavljivanja.

Zlatna interpretacija (najbolja muška uloga): Vladimir Gvojić, u filmu “Izgledaš do jaja kad sam odvaljen” (r. Luka Bursać, Srbija)
obrazloženje žirija: Gvojić sa lakoćom, vrlo autentično i sa preciznošću tumači likove mladih urbanih junaka, koji pokušavaju da pronađu izlaz iz jednog dosta zatvorenog i beznadežnog univerzuma u kome egzistiraju. Gvojić nam na platno donosi potpuno novu energiju sa senzibilitetom naturščika, a veštinom profesionalnog glumca u nastajanju.

Zlatna inspiracija (najbolji scenario): Branislav Jevtić za film “Koža će nam postati siva” (r. Ivan Bakrač, Srbija)
obrazloženje žirija: Glumac i scenarista Jevtić nam nudi odličan predložak, koji, u sklopu sa inventivnim rediteljskim postupkom, predstavlja uspešnu analizu savremenih seksualnih neuroza, postavljajući vrlo privlačan, ali i težak izazov pred glumce, jer u ovom filmu nago telo, lišeno lica, postaje njihov ključni izražajni instrument.

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu: Dubravka Kovjanić, u filmu “Mrak” (r. Momir Milošević, Srbija)
obrazloženje žirija: Za brojna suptilna i inteligentna mikro rešenja u građenju lika usamljene ženske osobe, koja pokušava da preživi u otuđenom urbanom ambijentu delujući kao predator. Dubravka svojom glumom unosi svežinu u žanr horora.

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu: Rafal Fudalej, u filmu “Vrelina” (r. Bartoš Kruhlik, Poljska)
obrazloženje žirija: Rafal uspeva da izbegne sve zamke i klišee koje inače nameće portretisanje psihopata i ostvari vrlo upečatljivu ulogu, koju ćemo dugo pamtiti.

Žiri mladih u sastavu: Jelena Jeremić, Milija Milekić i Ljubica Đurić, dodelio je nagradu:
Nagrada žirija mladih (najbolji film): “Crveni sneg” (r. Luka Popadić, Srbija)
obrazloženje žirija: Za nas je “Crveni sneg” najbolji film, jer pokazuje drugu, slabiju stranu okrutnog i čeličnog okupatora. Upečatljiva je moralna dilema nemačkog oficira.

EDUKATIVNI PROGRAM

Remake
Koordinator radionice: Darinka Mihajlović (kostimografkinja)

TIM BAŠTA FESTA

Jovan Jelisavčić – Osnivač i izvršni direktor festivala
Maja Šuša – Osnivač i umetnička direktorka festivala
Maša Seničić – Kreativna direktorka i koordinatorka edukativnog programa
Ognjen Glavonić – Selektor takmičarskog programa
Vladimir Đurić – Organizator i koordinator tehničkog sektora
Nikola Vasiljević – Koordinator muzičkog programa
Boško Vujić – Asistent organizatora i koordinator volontera
Branko Mijanović – Asistent tehničkog sektora
Nikola Puzigaća – Vizuelni identitet festivala
Marko Mladenović – Koordinator snimateljskog tima

Snimateljski tim:
Marko Mladenović
Vladimir Đurić
Aleksandar Bubalo
Nemanja Veselinović
Stefan Đorđević
Pavle Pavlović