Bašta Fest je od 2017. godine pokrenuo Festivalsku mrežu. Ovaj program, koji predstavlja prvi korak ka uspostavljanju industrijskog umrežavanja Bašta Festa, fokusira se na sam festival i njegov odnos sa festivalima iz regiona, Evrope i celog sveta. Prvi u nizu ovih saradnji bilo je povezivanje sa festivalom kratkog filma FeKK iz Ljubljane 2017. godine. Povodom petog izdanja festivala, Bašta Fest je ugostio program Timikids Timishort film festivala iz Temišvara, Rumunija. Festivalska mreža je začetak industrijskog prostora koji otvara vrata budućim konferencijama, projekcijama, razmenama iskustava koja se tiču selekcije, unutrašnje organizacije i drugih aspekata festivala.

fekk-logo-večji

FeKK Ljubljana festival kratkog filma pokrenut je od strane mladih filmskih entuzijasta, kritičara i amatera, oku­pljenih u Slovenskoj kinoteci pod imenom Kraken (udruženje za promociju kratkog filma) koje je organizovalo K3 Ljubljana film festival. Kako nije postojao internacionalni festival kratkog filma u Sloveniji, tim je odlučio da ga osnuje, sa posebnim fokusom na Ex-Yu zemlje i jugoistočnu Evropu. Festival ima dva takmičarska programa: FeKK-Yu (Ex-Yu zemlje bez Slovenije) i FeKK-Slo. Takođe, postoje specijalno selektovani revijalni programi: retrospektive i fekkstival (gostujući festival). Osim toga, razvija se i Instant kult selekcija, za nove, jedinstvene autore. Svake godine, FeKK prikazuje i kratke filmove nominovane za nagradu Evropske Filmske Akademije. Novi program u prošlogodišnjem izdanju festivala bio je Istočno od raja– kratki filmovi iz zemalja jugoistočne Evrope i šire.

FeKK
FeKK facebook
FeKK Instagram

Timishort film festival je nastao, kao i sve dobre ideje, na jednoj kafi 2009. godine. Festivalski tim promoviše, od samog početka, autorske filmove, stavljajući akcenat na nacionalne i/ili internacionalne premijere. Timishort FF takmičarski programi su: Nacionalna selekcija, Internacionalna selekcija, Videorama (eksperimentalna selekcija) i TimiKids (kratki filmovi za decu). Najveći cilj festivala je da vrati magiju gledanja filma na velikom platnu, što se u Rumuniji dešava veoma retko, osim u multipleksima.

Timishort
Timishort facebook

Od nastanka festivala 2017, Il Varco Film Festival posvećen je dubokom i promišljenom ispitivanju internacionalne panorame kratkog filma, pokušavajući da izloži selekciju koja može da prikaže aktuelnu različitost u jezicima, formama, inovacijama i žanrovima filmova koji čine današnji nezavisan film. Festivalski tim pokušava da pronađe nove reditelje koji traže ne samo jedan put, već mnogo dobrih u isto vreme: neobičnu organizaciju filmskog ritma; originalnu estetsku formu; duboko, metaforičko pisanje; tendenciju da govore o njihovim vlastitim specifičnim vizijama sveta. Sve ovo treba da naginje filmovima koji mogu da otvore veoma jaku i duboko emotivno i intelektualnu žicu u gledaocu.

Il Varco
Il Varco Instagram
Il Varco facebook

Burgas internacionalni filmski festival je jedan od najvažnijih bugarskih filmskih festivala. U poslednjih 7 godina, mesec jul je postao rezervisan period za hiljade ljubitelja art bioskopa koji dolaze iz celog sveta. Svi učesnici i gosti su dobrodošli da učestvuju u velikom broju različitih uzbudljivih događaja: umetničkim izložbama, master klasovima, prezentacijama, žurkama, kao i ceremoniji dodele nagrada i velikom broju susreta sa rediteljima, glumcima i producentima. 

Svi događaji su besplatni i otvoreni za publiku. Burgas Film Festival se smatra prestižnim kulturnim događajem na nacionalnoj i internacionalnoj skali. To je dugoočekivani susret za one koji vole kvalitetne filmske produkcije i koji su zainteresovani da otkrivaju nove autore, produkcije i tendencije u svetu filma. 

BIFF
BIFF facebook
BIFF Instagram