TAKMIČARSKI FILMSKI PROGRAM

Glavni program sastoji se od kratkih igranih filmova, odabranih od strane selektora festivala reditelja Nikole Ljuce i umetničke direktorke Maje Šuše. Takmičarski program ima 20-25 filmova, podeljenih u šest blokova. Sve projekcije su besplatne i većina programa se održava na otvorenom, na tri lokacije: u parku “Borići” u centru grada, na obali jezera Perućac, kao i u bioskopu “Vlaja”. Zbog podrške mladim stvaraocima, nagrade su osim statuete (simbol festivala – šišarka) i novčane. Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini Zlatna imaginacija, najbolju mušku ulogu i najbolju žensku ulogu Zlatna interpretacija, kao i nagrada Žirija mladih (sačinjenog od srednjoškolaca iz Bajine Bašte) za najbolji film. Od 2016. godine, uz podršku rentala “Cineplanet”, uvedena je nagrada za najbolju kameru, Zlatna vizuelizacija. Nagrada se sastoji od rentiranja opreme u iznosu od 3000 evra za naredni kratki film mladog direktora fotografije, koju treba da iskoristi u narednih godinu dana.

REVIJALNI FILMSKI PROGRAM

U okviru revijalnog programa, prikazuje se film zatvaranja, debitantski dugometražni film iz zemlje ili regiona, koji je, po mišljenju selektora, obeležio proteklu godinu.

 

Bašta fest je festival kratkog narativnog filma. Nas zanimaju jaki i kompleksni likovi, moćne priče, vizuelna inova­tivnost. Svaki žanr je dobrodošao, svaka intimna i provokativna priča je nešto za čime žudimo. Budžet nije bitan, on je samo estetsko rešenje ako postoji pravi talenat iza svega.

Nikola Ljuca, selektor filmskog programa