U okviru šestog Bašta festa, uz podršku Filmskog centra Srbije, uveden je novi industry program – besplatna radionica za prezentaciju projekta (kratkog igranog filma do 30 minuta) namenjena mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta Pitch!

Od 2022. ovaj program postaje deo Balkanske mreže kratkog filma i širi se na region u saradnji sa festivalima iz Severne Makedonije – Drim Short Film Festival i Crne Gore – Seanema Film Festival.

Više o BALKAN SHORT FILM NETWORK


Od prijavljenih kandidata bira se pet projekata i reditelji i producenti u višednevnom radu sa mentorima prolaze kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada se od strane žirija bira pobednik. Glavna nagrada je novčana u iznosu od 1000e za početak rada na kratkom igranom filmu.

Učesnici iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, nastaviće rad na svojim projektima na naredne dve radionice u Strugi (Drim Short Film Festival, Severna Makedonija) i Ulcinju (Seanema Film Festival, Montenegro).

visegradfund
westernbalkansfund.org
wbfeuproject.org
kultura.gov.rs
fcs.rs

Projekat Balkan Short Film Network je podržan od strane MOVE granta za regionalne projekte od Western Balkans Fonda, Internacionalnog Visegrad Fonda Visegrad+ granta, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije. Western Balkans Fond grant šema za region je osnovana od strane Evropske unije, IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć. Ovaj projekat je ko-finansiran od strane Vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz Visegrad grantove iz Internacionalnog Visegrad Fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.