Bašta Fest, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) osnovao je 2022. godine BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.Sva tri partnera okupljeni su oko istih ciljeva – radu na decentralizaciji kulture, osvešćivanju u značaju kratkog filma kao umetničke forme, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata. Svi festivali se odigravaju tokom leta u prirodi, što je još jedan važan segment naših programa. Kroz niz aktivnosti ćemo zajedno raditi na ovim ciljevima, a prvi i trenutno najveći projekat je proširenje našeg edukativnog programa Bašta Pitch.

westernbalkansfund.org
wbfeuproject.org
kultura.gov.rs
fcs.rs


……………………………………………………………………….


Drim Short FIlm Festival je osnovan u Strugi 2017, na obali Ohridskog jezera i on je jedan od nekoliko filmskih festivala Severnoj Makedoniji koji tretira samo formu kratkog filma. Osim toga, Drim Short se trudi da promoviše i afirmiše mlade filmske autore iz Severne Makedonije i iz celog sveta kroz njihova kratka ostvarenja koji donose snažne poruke. Osim filmskog programa, festivalski tim ostaje posvećen ideji da donosi filmsku umetnost publici šireći svoj program i održavajući master klasove i radionice renomiranih filmskih autora iz celog sveta. Održavaju se žurke sa elektronskom muzikom, koje su jedan od najprepoznatljivih festivalskih zaštitnih znakova. Drim Short organizuje aktivnosti tokom cele godine osim festivalskih dana, koje uključuju radionice i treninge za mlade, produciranje kratkih filmova, projekcije itd.

DSFF
DSFF facebook
DSFF instagram

Seanema Film Festival je filmski festival ljudskih prava na otvorenom u Ulcinju (Crna Gora) koji, kombinacijom filma i građanskog aktivizma, uvodi koncept umetnosti kao društvene promene. Ideja koju Seanema inicijalno stvara je da ponudi multinacionalnoj, multietničkoj i multiispovednoj publici prostor za otvoreni dijalog o pitanjima ljudskih prava u Crnoj Gori. Naš fokus je u promociji društvenih i ekonomskih osnaživanja žena svih uzrasta, edukaciji i uključivanju manjina, kao i sveukupnom progresu društva prema principima inovacija. Festival ima program širokog spekta aktivnosti od filmskih projekcija (takmičarskih i netakmičarskih), otvorenih panela za diskusiju, radionica za mlade profesionalce i umetničkih izložbi.Za Seanemu je najvažnije okupljanje ljudi da uživaju u filmovima od kojih ljudski duh naraste kao džin sa projekcijama na otvorenom i pogledom na more ispod neba punog zvezda. Cilj je da ponudimo ljudima hranu za misli i da ih osnažimo da reaguju za bolje društvo!

Seanema Film Festival
Seanema facebook
Seanema instagram……………………………………………………………………….FESTIVALI PRIJATELJI

Bašta Fest je od 2017. godine pokrenuo Festivalsku mrežu. Ovaj program, koji predstavlja prvi korak ka uspostavljanju industrijskog umrežavanja Bašta Festa, fokusira se na sam festival i njegov odnos sa festivalima iz regiona, Evrope i celog sveta. Prvi u nizu ovih saradnji bilo je povezivanje sa festivalom kratkog filma FeKK iz Ljubljane 2017. godine. Povodom petog izdanja festivala, Bašta Fest je ugostio program Timikids Timishort film festivala iz Temišvara, Rumunija. Festivalska mreža je začetak industrijskog prostora koji otvara vrata budućim konferencijama, projekcijama, razmenama iskustava koja se tiču selekcije, unutrašnje organizacije i drugih aspekata festivala.

fekk-logo-večji

FeKK Ljubljana festival kratkog filma pokrenut je od strane mladih filmskih entuzijasta, kritičara i amatera, oku­pljenih u Slovenskoj kinoteci pod imenom Kraken (udruženje za promociju kratkog filma) koje je organizovalo K3 Ljubljana film festival. Kako nije postojao internacionalni festival kratkog filma u Sloveniji, tim je odlučio da ga osnuje, sa posebnim fokusom na Ex-Yu zemlje i jugoistočnu Evropu. Festival ima dva takmičarska programa: FeKK-Yu (Ex-Yu zemlje bez Slovenije) i FeKK-Slo. Takođe, postoje specijalno selektovani revijalni programi: retrospektive i fekkstival (gostujući festival). Osim toga, razvija se i Instant kult selekcija, za nove, jedinstvene autore. Svake godine, FeKK prikazuje i kratke filmove nominovane za nagradu Evropske Filmske Akademije. Novi program u prošlogodišnjem izdanju festivala bio je Istočno od raja– kratki filmovi iz zemalja jugoistočne Evrope i šire.

FeKK
FeKK facebook
FeKK Instagram

Timishort film festival je nastao, kao i sve dobre ideje, na jednoj kafi 2009. godine. Festivalski tim promoviše, od samog početka, autorske filmove, stavljajući akcenat na nacionalne i/ili internacionalne premijere. Timishort FF takmičarski programi su: Nacionalna selekcija, Internacionalna selekcija, Videorama (eksperimentalna selekcija) i TimiKids (kratki filmovi za decu). Najveći cilj festivala je da vrati magiju gledanja filma na velikom platnu, što se u Rumuniji dešava veoma retko, osim u multipleksima.

Timishort
Timishort facebookShort Waves je internacionalni festival kratkog filma iz Poznana, Poljske, koji slavi 12. izdanje od 24. do 29. marta 2020. Svake godine tokom šest dana festivala bude prikazano oko 300 kratkih filmova iz celog sveta za ukupno oko 7000 filmskih entuzijasta. Takmičarski program je podeljen u četiri kategorije: Internacionalni takmičarski program, Poljski takmičarski program, Ples sa kamerom i Urbani pogled, uz revijalne programe, edukativne i industri aktivnosti, razgovore sa filmskim autorima i mnoge druge. Svake godine festival ima zemlju u fokusu i različite tematske programe koji predstavljaju filmske talente u razvoju iz različitih regija. Takođe, Short Waves Festival postavlja nove trendove što se tiče oblasti event-bioskopa, kreiranje site-specific filmskih instalacija na neočekivanim lokacijama i organizovanje uzbudljivih specijalnih događaja kao što je Random Home Cinema u privatnim stanovima.

Short Waves Film Festival
SWFF facebook
SWFF Instagram

Od nastanka festivala 2017, Il Varco Film Festival posvećen je dubokom i promišljenom ispitivanju internacionalne panorame kratkog filma, pokušavajući da izloži selekciju koja može da prikaže aktuelnu različitost u jezicima, formama, inovacijama i žanrovima filmova koji čine današnji nezavisan film. Festivalski tim pokušava da pronađe nove reditelje koji traže ne samo jedan put, već mnogo dobrih u isto vreme: neobičnu organizaciju filmskog ritma; originalnu estetsku formu; duboko, metaforičko pisanje; tendenciju da govore o njihovim vlastitim specifičnim vizijama sveta. Sve ovo treba da naginje filmovima koji mogu da otvore veoma jaku i duboko emotivno i intelektualnu žicu u gledaocu.

Il Varco
Il Varco Instagram
Il Varco facebook