Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri šestog Bašta festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Dragane Varagić, glumice iz Srbije, Raška Miljkovića, reditelja iz Srbije i Karle Fotee, producentkinje iz Rumunije. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala «Cineplanet». Žiri šestog Bašta festa za ovu nagradu biće Aleksandar Ilić, direktor fotografije iz Srbije.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Jevremović Saška, Živanović Hristina i Ivan Đurić.

 

Dragana Varagić je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smer gluma. Specijalizirala Šekspira u Stratfordu i magistrirala dramu na Univerzitetu Toronto.

Za Narodno pozorište u Beogradu odigrala je Natašu Rostovu, Juliju, Ledi Anu, Elizabetu Proktor, Katarinu Lugomirski… Igrala u serijama „Vuk Karadžić“, „Aleksa Šantić“, „Svetozar Marković“, „Banjica“…filmovima „Progon“, „Varljivo leto“… brojnim dramama.

U Kanadi je igrala od Šekspira i Strindberga, do Hauarda Barkera. Predavala je glumu i režiju na kanadskim univerzitetima.

Kao glumica nagrađena je dvema godišnjim nagradama Narodnog pozorišta, nagradom Festivala  „Ljubiša Jovanović“ za najbolju žensku ulogu u Srbiji, Nagradom za epizodu na Sterijinom pozorju, a u Kanadi je nominovana je za glumačku nagradu ‘Dora’ za najbolju žensku ulogu u Torontu.

Profesor je glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

 

Raško Miljković je rođen u Beogradu 1991. i diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, smer Filmska režija.

Njegovi kratki filmovi „Kris“ (2017), „Save“ (2015), „Kravata“ (2012) i „Potrebno je troje za ubistvo“ (2014) dobili su podršku i nagrađivani su lokalno i internacionalno. Raško je snimio dokumentarni film „Sex radnici u Srbiji“; kao i veliki broj TV reklama i spotova za srpske muzičke bendove. Radio je kao predavač mladim talentima na Bašta Festu i Cinema city-u u Srbiji. Napravio je niz promotivnih videa za različite produkcije u Beogradu i devet kratkih videa za Turističku organizaciju Srbije. Radio je kao reditelj druge ekipe na web seriji „#Samokazem“ koja je dobila IPA Satelit nagradu, asistirao je na 24 epizode i režirao dve (epizodu 7 i 18). Takođe, radio je kao reditelj druge ekipe u TV seriji „Fabrika šećera“ u Kairu u aprilu 2015, koja je dobila specijalnu nagradu na Festivalu Luxor Egyption i Evropskom filmskom festivalu. Njegov debitanstki film „Zlogonje“ imao je premijeru na TIFF Kids, u Torontu, Kanada i nakon toga prikazan je i nagrađen na velikom broju festivala (Sundance FF, Cottbus FF, Sarajevo FF).

 

Karla Fotea je mlada producentkinja koja radi za Hi Film Productions i Mikro Film Rumunija. Imala je različite funkcije na projektima kao što su Čudovišta Marius Olteanu (Berlinale Forum 2019 – Tagesspiegel nagrada publike), Ne zanima me ako nas istorija pamti kao varvare Radu Džude-a (KVIFF 2017 – Kristal Glob za najbolji film) i sada producira debitantske filmove mladih reditelja Ana-Marie Komanesku & Tudora Platona. Član je Evropske filmske akademije i nominovana je za Mladu nadu u kategoriji Rumunske film industri nagrade 2017.

 

Aleksandar Ilić, diplomirao na FDU u Beogradu, na odseku za Filmsku i TV kameru.
Snimio je filmove : Apsolutnih sto, Klopka, Krugovi, Otac reditelja Srdana Golubovića, Smrdljiva bajka reditelja Miroslava Momčilovića, Balkan epic erotic rediteljke Marina Abramović – deo omnibusa DestrictedFabulous Vera reditelja Stefana Arsenijevića – deo omnibusa Izgubljeno – nađeno i jos nekoliko kratkih filmova. Za svoj rad višestruko je nagrađivan na festivalima u zemlji i inostranstvu.
Snimio je i veliki broj reklamnih kampanja, muzičkih spotova i umetničkih projekata, gde je sarađivao sa najznačajnijim rediteljima i umetnicima u zemlji i regionu.
Kao docent, predaje Filmsku kameru na FDU u Beogradu.

 

ŽIRI MLADIH

Rođena 15. 7. 2001. godine. Živi u Bajinoj Bašti. Učenica Gimnazije “Josif Pančić”. Pohađala dramsku sekciju 7 godina. Veliki ljubitelj akcionih filmova. Prethodne četiri godine bila volonter na Bašta festu.

 

Rođena 21. 7. 2001. godine. Živi u Bajinoj Bašti. Učenica Gimnazije “Josif Pančić”. Pohađala dramsku sekciju 7 godina, bila volonter na Bašta festu 2016. godine. U slobodno vreme voli da čita knjige.

 

Rođen 3. 1. 2001. godine, živi u Bajinoj Bašti. Učenik Gimnazije “Josif Pančić”. Pohađao dramsku sekciju 7 godina. Aktivan učesnik raznih manifestacija u našem gradu. U slobodno vreme voli da igra igrice i gleda anime.