Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri osmog Bašta festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Branke Katić, glumice iz Srbije, Ivana Bakrača, reditelja iz Crne Gore i Asje Krsmanović, dramaturškinje i selektorke Sarajevo Film Festivala za studentske filmove. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala «Cineplanet». Žiri osmog Bašta festa za ovu nagradu biće Mikša Anđelić, direktor fotografije iz Srbije.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Tijana Spasojević, Vanja Jevtić i Nemanja Jovanović.

BRANKA KATIĆ je glumica koja je debitovala sa 14 godina u filmu Nije lako sa muškarcima, a zatim je usledilo školovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i uloge u filmovima Crna mačka, beli mačor, Mi nismo anđeli, Crni bombarder, kao i mnogim drugim. Nakon inostrane karijere, Branka se nedavno vratila u Beograd i na domaću pozorišnu scenu, zaposlenjem u Beogradskom dramskom pozorištu.

IVAN BAKRAČ rođen u Nikšiću (1987). Završio je osnovne i master studije za filmsku režiju na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Reditelj je i scenarista filmova koji su učestvovali na brojnim internacionalnim festivalima i osvajali nagrade. Učesnik je raznih programa kao što su Berlinale Talents, Talents Sarajevo i Zurich FF Academy. Radi i kao festivalski selektor na Slobodnoj zoni, Filmskom Festivalu u Herceg Novom i Drim Shortu u Makedoniji. Filmovi: Ratovi (2013, srednjemetražni); Koža će nam postati siva (2014, kratki); Maleš (2016, kratki), Poslije zime (2021, dugometražni).

ASJA KRSMANOVIĆ je rođena u Sarajevu 1988. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radila kao dramaturškinja pozorišnih predstava, scenaristkinja kratkih filmova, kao i na nekim radijskim i televizijskim projektima. Od 2011. godine do danas radi kao koordinatorka Takmičarskog igranog, Takmičarskog kratkog i programa U fokusu, Sarajevo Film Festivala, a od 2017. godine selektorka je Takmičarskog programa – studentski film.

MIKŠA ANĐELIĆ je rođen u Beogradu 1987. godine. Diplomirao na katedri kamere na FDU u Beogradu. Od 2010 radi kao Direktor fotografije na igranom, dokumentarnom filmu i TV reklamama. Za svoj debitantski snimateljski rad u filmu Zlogonje 2018. dobio je nagradu Srpske Asocijacije Snimatelja -SAS za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji. Kao autor brojnih reklamnih i muzičkih spotova radio je sa najznačajnijim domaćim i stranim produkcijama iz sveta filma i reklame. Bavi se umetničkom i reklamnom fotografijom. Voli more i planine.

TIJANA SPASOJEVIĆ je učenica treće godine prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji „Josif Pančić” u Bajinoj Bašti. Zagovaračica aktivizma mladih i članica kancelarije za mlade. U slobodno vreme bavi se fotografisanjem prirode, školskih manifestacija i prijatelja. Pored svakodnevnih obaveza nalazi mesta za gradski pokret izviđača koji joj donosi nova iskustva i prijatelje. Oprobala se u dečijem amaterskom pozorištu gde je svoje mesto pronašla u dve predstave.

VANJA JEVTIĆ je učenica prvog razreda društveno-jezičkog smera Gimnazije „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti. Po prirodi je avanturista. Voli veliki broj sportova u kojima se i oprobala, ali pored svih njih najviše je privlači alpinizam i briga o ekologiji. Između ostalog ima želju za daljim školovanjem na Fakultetu političkih nauka.

NEMANJA JOVANOVIĆ je učenik druge godine prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti. Po prirodi je optimista i generalno druželjubiva osoba. Planira da svoje školovanje usavrši na Filozofskom fakultetu, smer Psihologija i Andragogija. U slobodno vreme bavi se sportovima, košarkom i odbojkom.