Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri devetog Bašta festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Marte Bjelice, glumice iz Srbije, Dušana Kasalice, reditelja iz Crne Gore i Lane Matić, producentkinje i selektorke i producentkinje Zagreb Film Festivala iz Hrvatske. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala «Cineplanet». Žiri devetog Bašta Festa za ovu nagradu biće Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije.

MARTA BJELICA je rođena 20.06.1991. u Kruševcu. 1999. godine se sa porodicom seli se u Budvu, gde stiče osnovno i srednje obrazovanje. 2011.godine, nakon godinu dana studiranja na Filološkom fakultetu (Katedra za opštu književnost i teoriju književnosti), upisuje Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. 2015. godine diplomira u roku. 2021. masterira sa predstavom „Zašto se dete kuva u palenti?“ Od 2016. godine radi kao student demonstrator, zatim stručni saradnik, a od 2022. godine kao docent na predmetu Scenski pokret (Katedra za glumu) na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dobitnica većeg broja nagrada za njene uloge u pozorištu i na filmu.

DUŠAN KASALICA – crnogorski reditelj rođen u Nikšiću. Diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju, gde radi kao docent. Njegov kratki film „Biserna obala“ 2015. je nagrađen Srcem Sarajeva, dok je „Soa“, dve godine kasnije na Sarajevo Film Festivalu osvojila Specijalno priznanje žirija. Učesnik je programa Berlinale Talents i Locarno Filmmakers Academy. Producent je filma „Ti imaš noć“ u režiji Ivana Salatića, premijerno prikazanog 2018. na filmskom festivalu u Veneciji. Dušanov prvi dugometražni igrani film, „Elegija lovora“, svetsku je premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2021. Član je Evropske filmske akademije.

LANA MATIĆ je magistrirala političke nauke na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatskog udruženja filmskih djelatnika, Hrvatskog udruženja producenata, te Europske filmske akademije. Producirala je mnoge filmove koji su prikazani i nagrađivani na međunarodnim festivalima. Lana je jedna od osnivačica umetničke organizacije Zagreb Film Festival, jednog od vodećih festivala u regionu, gde radi kao producentkinja i selektorka.

BOJANA ANDRIĆ je direktorka fotografije i snimateljka igranih i dokumentarnih filmova i TV serija. Nakon mnoštva kratkih filmova bioskopski debitovala sa dugometražnim igranim filmom Mali Budo, nakon čega slede Jesen samuraja i Reži, Trag divljači i Žal (u postprodukciji). Potpisuje TV serije Andrija i Anđelka, Mamini sinovi, Pogrešan čovjek, Ubice mog oca, Beležnica profesora Miškovića, U klinču. Potpredsednica Srpske asocijacije snimatelja – SAS i član Borda. Potpredsednica IMAGO Internacionalne federacije snimatelja koju čine 53 asocijacije iz celog sveta. Punopravna članica Tehničkog komiteta IMAGO. Deo Internacionalnog kolektiva snimateljki The ICFC. Osnivačica Valjevske kulturne mreže – VAKUM i član UO, dobitnica nagrade za kulturu Grada Valjeva 2021. Ko-osnivačica i ko-selektorka festivala Valjevski filmski susreti koji je nastao iz potrebe da se u Valjevu obnovi bioskop i vrati publika nakon skoro decenije bez stalnog bioskopa, što je i ispunjeno, te Valjevo danas ima novi, moderni bioskop.

ŽIRI MLADIH

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Danijel Ristivojević, Ivana Leontijević, Nikola Ćosić, Dragana Stanojković i Luka Jakić.

DRAGANA STANOJKOVIĆ ima 16 godina, rođena je u Vranju, a od svoje 9. godine živi u Bajinoj Bašti. U slobodno vreme voli da pleše, kuva, šeta prirodom. Sebe u budućnosti vidi kao uspešnog sportskog novinara.

IVANA LEONTIJEVIĆ je učenica 1. razreda Gimnazije „Josif Pančić“, društveno-jezičkog smera. U slobodno vreme bavi se sportskom fotografijom, uglavnom automobilskih trka širom Srbije. Takođe, voli da piše kratke reportaže i intervjue. Od filmova najradije gleda komedije i mjuzikle. U narednom periodu volela bi da se bavi novinarstvom.

LUKA JAKIĆ je učenik treće godine društveno-jezičkog smera u Gimnaziji “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti. Veoma društven. Zanima ga fotografisanje. U slobodno vreme voli da crta. Fascinira ga japanska kultura.

DANIJEL RISTIVOJEVIĆ je učenik treće godine Tehničke škole, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Veliki ljubitelj životinja i jako druželjubiva osoba. U slobodno vreme se bavi grafičkim dizajnom i photo/video editingom. U budućnosti bi hteo da se ostvari u tim stvarima na što većem nivou.

NIKOLA ĆOSIĆ je učenik Tehničke skole, mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje u Bajinoj Bašti. Pre svega društven i harizmatičan. Voli veliki broj sportova u kojima se i oprobao. Veliki je ljubitelj životinja i prirode.

Mentorka i saradnica žirija mladih biće Nađa Petrović, mlada dramaturškinja iza koje je nekoliko veoma uspešnih kratkih filmova, između ostalog i “Mi smo videli leto” i “Sve kako treba” reditelja Nikole Stojanovića, koje smo gledali na prethodnim izdanjima Bašta Festa.