Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri četvrtog Bašta festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: domaćeg reditelja Bojana Vuletića, hrvatske glumice Ivane Krizmanić i Masimiliana Nardulija iz Italije, selektora velikog broja festivala kratkog filma. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagradu i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja svoju poziciju prihvata uz veliku odgovornost. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Katarina Jezdić, Tijana Jakić i Nevena Kovačević.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je nova nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizuelizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala «Cineplanet». Žiri četvrtog Bašta festa za ovu nagradu biće Đorđe Arambašić, direktor fotografije iz Srbije.

MASIMILIANO NARDULI, filmski selektor

nardulli

Rođen u Rimu 1976. godine. Nakon diplomiranja na umetničkoj akademiji, specijalizovao se za film. Član francuske akademije „César“. Od 2007. radi kao selektor i programski savetnik na nekoliko festivala širom Evrope kao što su Arćipelago, Lakino, Brest, Timishort, NexT, Bijaric, Divan, Wintertur itd. Radi kao skript doktor i direktor evropske radionice za talente LIM (Less is more). Komponuje saundtreke i puši lulu.

BOJAN VULETIĆ, scenarista i reditelj

vuletic

Rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Njegov prvi dugometražni igrani film u srpsko-nemačko-francusko-hrvatsko-mađarskoj koprodukciji, Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem premijerno je prikazan u takmičarskom East of the West programu u Karlovim Varima. Dobio je nekoliko nacionalnih i međunarodnih nagrada: FEDEORA, nagrada kritike na filmskom festivali u Puli, FIPRESCI nagrada kritike na Cinema City filmskom festivalu i specijalnu nagradu žirija u Džeounžu na filmskom festivalu u Južnoj Koreji.

Kao ko-scenarista sarađivao je sa Stefanom Arsenijevićem na dugometražnom omnibusu Izgubljeno-nađeno i na dugometražnom igranom filmu Ljubav i drugi zločini, koji je imao premijeru na Berlinskom festivalu, a za koji je dobio nekoliko nagrada za najbolji scenario na nacionalnim festivalima.

Njegov drugi igrani film Rekvijem za Gospodju J. imao je svoju svetsku premijeru na Berlinskom festivalu 2017. u programu Panorama. Osvojio je pet nagrada na FESTU 2017, FIPRESCI nagradu kritike na Sofija FF i nagradu za najbolji film na GoEast Festivalu u Vizbadenu.

IVANA KRIZMANIĆ, glumica

iv

Rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je glumu 2001. godine na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Londonu. Radila je na brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima.

Na filmu je, između ostalih, sarađivala i sa Daliborom Matanićem (Volim te), Zdravkom Mustaćem (Vjetar puše kud hoće), Vlatkom Vorkapić (Transmania), Filipom Šovagovićem (Transmania) i Bobom Jelčićem (Transmania, Razmjena dresova, sa kojim sprema njegov novi dugometražni film Sam samcat).

Tokom 2010. godine radila je na scenariju za kratki igrani film Imaš ti neku priču? u saradnji sa Bojanom Navojcem i Dariom Juričanom, u režiji Daria Juričana. Film je 2011. godine bio u programu 64. Filmskog festivala u Lokarnu.

Dobitnica je nagrade za glavnu žensku ulogu u predstavi Ko rukom odneseno na Danima satire 2015. godine u režiji Bobe Jelčića i povelje za izuzetno glumačko ostvarenje za glavnu žensku ulogu u filmu Izgubljeni, u režiji Bojana Radanovića, na reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu.

ĐORĐE ARAMBAŠIĆ, direktor fotografije

arambasic

foto: Maja Medić

Rođen je 1975. godine u Somboru. Od 1995. počinje aktivno da izlaže fotografije. Nekoliko značajnih nagrada prethodilo je upisu na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Tokom studiranja istakao se sa dva filma koji dobijaju nagrade u Kanu (Beži zeko, beži 2003. i Minus 2006)

Kao direktor fotografije radio na filmovima: Katarza ili Afinine priče o izgubljenom svetu (dugometražni, režija Jasin Marko Maroku, 2017), Slepi putnik na brodu ludaka (TV film, režija Goran Marković, 2016), Igla ispod praga (dugometražni, režija Ivan Marinović, 2016, takmičarski program Sarajevo film festivala 2016), Vere i zavere (TV serija, režija Ivan Živković i Žanko Tomić, 2016), Panama (dugometražni, režija Pavle Vučković, 2015, zvanični program Kanskog festivala 2015. – van konkurencije).

Kratki igrani filmovi koje je radio takmičili su se na festivalima u Tribeki (Znaci upozorenja, režija Dženifer Morison, 2014) i Klermon Feranu (Izlaz u slučaju opasnosti, režija Vladimir Tagić 2015).

Za svoj debitantski dugometražni film Neposlušni (režija Mina Đukić, 2014. – Sundance World Competition, Roterdam, Geteburg, Istanbul, Tel Aviv, Sofija i dr.) dobija priznanje za izrazit doprinos u vizuelnom izrazu na Filmskom Festivalu Scarborough (Toronto), a na Festivalu u Herceg Novom dobija Zlatnu Mimozu za isti film (2014).