Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri jedanaestog Bašta Festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Hane Selimović, glumice, Vladimira Tagića, reditelja i Jelene Angelovski, producentkinje. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Hana Selimović je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Veliki broj pozorišnih nagrada osvojila je za uloge u predstavama “Otac na službenom putu” (Atelje 212), “Ivanov” (Narodno pozorište Beograd), “Carstvo mraka” (Narodno pozorište Beograd), “Tartif” (SNP i Narodno pozorište Sombor), “64” (Atelje 212), “Čista kuća” (Atelje 212). Ostvarila je zapažene i nagrađivane uloge i u filmovima “Beli, beli svet” (Oleg Novković), “Neposlušni” (Mina Đukić), kao i serijama “Besa” i “Tajkun”.

Vladimir Tagić je završio osnovne i master studije FTV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Goranom Stankovićem je kreator, scenarista i reditelj igrane tv serije Jutro će promeniti sve (2018) u produkciji RTS-a. Reditelj 5 epizoda tv serije Mama i tata se igraju rata (2020) u produkciji RTS-a. Reditelj 5 epizoda tv serije Deca zla (2023) koja je imala premijeru na HBO MAX platformi. Zajedno sa Goranom Stankovićem je kreator, scenarista i reditelj tv serije Sablja (2024), koja je premijerno prikazana na Kanskom festivalu gde je dobila nagradu za najbolju glumu čitavog ansambla. Koscenarista i reditelj dugometražnog, debitanstskog igranog filma Yugo Florida  koji je u fazi montaže.

Jelena Angelovski je producentkinja posvećena art-house filmovima. Producentkinja je dugometražnog igranog filma Elegija lovora Dušana Kasalice (2021, Sarajevo Film Festival), crnogorskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, te ostvarenja Ivana Salatića Ti imaš noć (2018, Venice International Film Festival) i Otapanje vladara (u post-produkciji), igranog dugometražnog filma Vetar autorke Tamare Drakulić (2016, Torino Film Festival) i kratkog igranog Staše Bajac Maroko (u post-produkciji). Angelovski je producirala i nagrađivane dokumentarne filmove, kao i bila ko-producent na više uspešnih projekata. Participantkinja je EAVE European Producers Workshop 2020.

Na trećem Bašta Festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija). Žiri jedanaestog Bašta Festa za ovu nagradu biće Aleksandar Karaulić, direktor fotografije iz Srbije.

Aleksandar Karaulić

ŽIRI MLADIH

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović.

Milica Marić ima 18 godina, ide u treći razred Gimnazije „Josif Pančić“ jezičkog smera i jako voli da čita knjige. Nađa Jovanović voli da crta i stvara. Trenira odbojku i voli da ide napolje i provodi vreme sa prijateljima. Dušan Mihailović ima 17 godina, ide u treći razred Gimnazije „Josif Pančić“ jezičkog smera i hobi mu je dizajn i programiranje scenske rasvete. Katarina Filipović ima 16 godina, ide u gimnaziju „Josif Pančić“ i voli muziku i filmove. Vanja Milanović ima 15 godina i različita interesovanja u oblasti muzike i filma, voli društvene mreže i interesuje je marketing i web dizajn.

Mentorka i saradnica Žirija mladih biće rediteljka Mina Đukić. Mina je pisala i režirala nagrađivani film “Neposlušni” (2014) koji je bio prikazan na preko 20 internacionalnih festivala, uključujući i Sandens i Roterdam. Ispred produkcijske kuće Kiselo dete bila je producent i koproducent više nagrađivanih filmova, a nedavno je režirala i dve tv serije “Mama i tata se igraju rata 2” i “Poseta”. Sprema novi film i predaje na SAE Insistutu u Beogradu.