Bašta Fest nastavlja staru tradiciju – u okviru revijalnog programa, festival zatvaramo dugometražnim ostvarenjem koje je (prema mišljenju Bašta tima) obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu, 7. jula, nakon dodele nagrada, na našem Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića, koji će nakon projekcije zatvoriti festivala. Nakon veoma uspešnog debitantskog ostvarenja “Moj jutarnji smeh”, Markov drugi film je osvojio simpatije publike širom zemlje, a u Bajinoj Bašti će biti prikazan prvi put.

Ovim povodom reditelj Marko Đorđević je izjavio: “Prvi naš Bašta Fest susret je bio 2016. godine kada smo prikazali film za koji smo mislili da će ostati samo nama, da ga publika neće videti, a i da možda i ne treba , a zvao se “Ujed pčele u Velikim Pčelicama”. Taj filmić smo napravili potpuno slobodno i potpuno bez para i on nam je vrlo brzo nakon montaže prirastao za srce. Na neki način nas je oslobodio da budemo više svoji i da probamo sve ideje koje imamo, jer možda baš neka od tih šašavih i “upali”. Po tome pamtim Bašta Fest, kao mesto na kome se svako oseća rasterećeno i slobodno da bude ono što jeste i da nam pokaže filmove koje voli. Kada smo tako pametovali o čemu je “Za danas toliko” koji će biti prikazan na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, glumica Ivana Vuković, Višnja u našoj filmskoj porodici Šarenac, prekinula je teoretisanje rečenicom: „Ovo je film o ljubavi!“ Onda je i logično otkud ovaj film na Bašta Fest-u, festivalu koji afirmiše ljubav prema filmu.”

U filmu “Za danas toliko” igraju Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, Milica Jovović.

Za danas toliko / That’s It For Today
Srbija / 2024 / 105′

režija: Marko Đorđević
scenario: Marko Đorđević
uloge: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, Milica Jovović
produkcija: Altertise, Cinerent, Digital Goblen Media, Stiglitz Production
direktor fotografije: Stefan Milosavljević
montaža: Marko Đorđević
muzika: Sofija Milutinović

festivali: 52. Međunarodni filmski festival – FEST 2024 – Politikina nagrada Milutin Čolić za najbolji srpski film, nagrada za najbolju žensku ulogu

sinopsis: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

link