S obzirom da su deca redovna publika Bašta festa, peto izdanje uvodi i specijalni program za svoje najmlađe goste! U pitanju je saradnja sa Timishortom, internacionalnim festivalom kratkog filma u Temišvaru, u Rumuniji. Naime, Bašta fest preuzima njihov program TimiKids, koji se sastoji iz dva bloka, jednog namenjenog deci od 6 do 10 godina i onog za nešto starije, od 11 do 14 godina. Projekcije TimiKids-a održaće se u bioskopu „Vlaja“ u centru grada 07. i 08. jula od 11h. Ovaj program je za Timishort selektovan od strane našeg prošlogodišnjeg člana žirija Masimilijana Nardulija.

U okviru TimiKids programa biće prikazano 12 animiranih filmova iz 8 zemalja, što je velika novost, s obzirom da je Bašta fest oduvek bio okrenut samo igranoj formi.

Na ovaj način se našoj Festivalskoj mreži, kao i prošlogodišnji FeKK (internacionalni festival kratkog filma u Ljubljani, Slovenija), priključio i Timishort filmski festival, koji će biti predstavljen na ovogodišnjem Bašta festu.

Timishort je nastao, kao i sve dobre ideje, na jednoj kafi 2009. godine. Festivalski tim promoviše, od samog početka, autorske filmove, stavljajući akcenat na nacionalne i/ili internacionalne premijere. Timishort FF takmičarski programi su: Nacionalna selekcija, Internacionalna selekcija, Videorama (eksperimentalna selekcija) i TimiKids (kratki filmovi za decu). Najveći cilj festivala je da vrati magiju gledanja filma na velikom platnu, što se u Rumuniji dešava veoma retko, osim u multipleksima.