Deseto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je zatvoreno dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća i projekcijom filmova “Snežana” i “Da li ste videli ovu ženu?”.

Ekipa filma „Da li ste videli ovi ženu?“

Nagradu “Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje „Stoj na rukama“ rediteljke Ovsane Šekojan iz Jermenije. U svom obrazloženju žiri je napisao da nagradu dodeljuje “za izvrsnost u svakom aspektu filmskog dela; bolnu, ali suptilnu, slojevito ispričanu priču, jedinstvenu atmosferu, sjajnu režiju, izvrsnu kameru i glumu“.

Nagrada “Zlatna interpretacija” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Milici Janevski za ulogu u filmu „U ramenima“ rediteljke Tare Gajović iz Srbije, “zbog neverovatne transformacije u sredovečnu ženu i majku kojoj je kafana druga kuća“. Žiri je dodelio nagradu za najbolju mušku ulogu glumcu Oskaru Petersenu za ulogu u filmu “Bergi” južnoafričkog reditelja Diana Vejsa, “za majstorski suptilno nijansiranje unutrašnje tenzije i borbe između ljudskosti u sebi i poštovanja
zakona“.

Specijalne nagrade dodeljene su filmovima “Mama” Migela Azurmendija Gomeza (Španija), “za poseban pristup odnosu majke i sina koji na duhovit način prikazuje majčinsku ljubav i kad ta ljubav ide protiv života samoga“, kao i ostvarenju „Sahrana“ Šimuna Šituma (Hrvatska), „zbog pametnog, duhovitog i ironičnog prikaza karaktera balkanskog čoveka koji se očitava kroz opušten odnos prema smrti i suptilnog prikaza skrivenih emocija koje izbijaju uprkos
odbrambenim mehanizmima“.

Glavni žiri festivala činili su Radivoje Raša Andrić, reditelj iz Srbije, Lana Barić, rediteljka, scenaristkinja i glumica iz Hrvatske, i Rikard Balada, glumac iz Španije.

Raša Andrić, Lana Barić, Rikard Balada

Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Miloš Radovanović za film “U ramenima”. O nagradi je odlučio Miloš Jaćimović, direktor fotografije iz Srbije, koji je svoj izbor obrazložio rečima: “Ovogodišnje, jubilarno, izdanje Bašta Festa obeležio je veliki broj filmova visokog nivoa estetizacije i vrhunskog vizuelnog izraza. Kako mora da se donese samo jedna nagrada, ove godine podržavamo jedan mladi film, koji se naslanja na tradicije crnog i rumunskog, novog talasa, koji se istakao svojom vizuelnom pismenošću i osećajem za ritam“.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, koji su ove godini činili Đorđe Petrović, Andrija Žuža, Sonja Jovanović, Dubravka Stefanović i Anika Petrović, svoju nagradu je dodelio ostvarenju ”Brzina” reditelja Pola Rižoa, “zbog kritike života i vremena u kom se nalazimo koje nam ne dopušta predah, niti da stanemo i razmislimo“. U obrazloženju žirija stoji i da je ovo „film koji govori o umerenosti i ravnoteži koju svako od nas treba da pronađe u sebi da bi preživeo, i ujedno u malom predstavlja ogledalo svakodnevice naše generacije“.

Bašta Pitch žiri u sastavu: Pawel Kosun (Poljska), Lukas Teren (Slovačka), Anja Sekulić (Crna Gora) i Maja Šuša (Srbija), doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi „Smrt, more, plave boje“ reditelja Milutina Miloševića i producentkinje Jelene Čeivanović iz Srbije.

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu “Baš ta čast” organizaciji Tribalion za primer dobre inicijative u sportu i turizmu, kao i za promišljen i dobro organizovan događaj sa velikim potencijalom za budućnost.

Deseti Bašta Fest završen je projekcijom filmova „Snežana“ Lane Barić i „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a svečano ga je zatvorila glumica Ksenija Marinković sa ekipom filma. Festival je time nastavio tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je ukupno 29 kratkih igranih filmova iz 20 država. U muzičkom programu Bašta Festa nastupili su Dj IRon (Idemo kod mene da slušamo ploče), DJ Igor Jadranin, dvojac FTG – Funk Technik Group, a održano je i tradicionalno Čola veče.