Bašta Fest je prošle godine bio deo programa Best of ten na Short Waves Film Festivalu u Poznanu, u Poljskoj. Ove godine uzvraćamo gostoprimstvo tako što ćemo 05. jula u 22h u centru grada na Trgu „Dušana Jerkovića“ prikazati 3 filma iz njihovog ovogodišnjeg Poljskog takmičarskog programa – Poljska u fokusu. Ovaj projekat je podržan od strane Ambasade Republike Poljske u Beogradu.

Filmovi koje ćemo gledati u okviru ovog programa su: „Sofijin svakodnevni život“ rediteljke Dominike Gnatek, „Dečaci sa leptirićima“ reditelja Marcina Filipovica i „Fascinatrix“ rediteljke Žustine Mitnik. Festival će predstavi Aleksandra Lavska, koordinatorka programa Short Waves-a.

Short Waves je internacionalni festival kratkog filma iz Poznana, Poljske, koji slavi 12. izdanje od 24. do 29. marta 2020. Svake godine tokom šest dana festivala bude prikazano oko 300 kratkih filmova iz celog sveta za ukupno oko 7000 filmskih entuzijasta. Takmičarski program je podeljen u četiri kategorije: Internacionalni takmičarski program, Poljski takmičarski program, Ples sa kamerom i Urbani pogled, uz revijalne programe, edukativne i industri aktivnosti, razgovore sa filmskim autorima i mnoge druge. Svake godine festival ima zemlju u fokusu i različite tematske programe koji predstavljaju filmske talente u razvoju iz različitih regija. Takođe, Short Waves Festival postavlja nove trendove što se tiče oblasti event-bioskopa, kreiranje site-specific filmskih instalacija na neočekivanim lokacijama i organizovanje uzbudljivih specijalnih događaja kao što je Random Home Cinema u privatnim stanovima.
www.shortwaves.pl/en

U okviru revijalnog programa, biće prikazan i film „Kuća je gde je kuća“ slovenačkog reditelja Petera Cerovšeka, koji je rađen u produkciji „Karantin filma“ (koji se bavi izvršnom produkcijom Bašta Festa) i „Warehouse collective“-a iz Slovenije, a podržan je od strane bratimljenih Opština Bajina Bašta i Krško, kao i Ustanove „Kultura“ Bajina Bašta i Mladinskog centra Krško.