Dragi naši,

Bašta Fest se, kao i ostali festivali, suočava sa teškim periodom planiranja i organizovanja događaja tokom pandemije i promenjive situacije sa brojem zaraženih i merama, zbog kojih ne možemo da razvijemo nikakvu jasnu strategiju i plan. Sa trenutnom inforamacijom da će virus biti prisutan neko vreme, verujemo da je neophodno da pronađemo načine da se kulturne manifestacije održavaju u novim okolnostima kao što život nastavlja da funkcioniše u drugim oblastima. Kulturni radnici moraju da istraže načine uz pomoć kojih će moći da se bave svojim poslom, a samim tim će i publika moći da dođe do sadržaja koji im nedostaju.

Kao što verujemo da se i svakom pojedincu dogodilo, ova pandemija nas je uputila na pojednostavljivanje životnog tempa i vraćanje na suštinu. Suština našeg festivala jeste dovođenje autorskih filmova mladih autora u sredinu koja nema redovan bioskopski reportoar. Tako da je za nas najvažnije da organizujemo filmski program na open airu „Borići“, u skladu sa svim merama i oprezom kako bi naši posetioci maksimalno bezbedno mogli da uživaju u filmovima.

Smatramo da je organizacija žurki u ovoj situaciji neprikladna i da je nemoguće obezbediti distancu između ljudi. Iako smo svesni da je to deo programa koji je vrlo upečatljiv za Bašta Fest, doneli smo odluku da ga ove godine ne održimo. U trenutku kada budemo bili u mogućnosti da opet slobodno plešemo, pevamo i grlimo se, Bašta Žurka će sigurno biti mesto na kojoj ćemo to proslaviti punom parom.

Definitivnu odluku o planovima za održavanje sedmog Bašta Festa u datumima od 23. do 26. jula donećemo u narednih par dana, kada očekujemo i odgovor lokalnog Kriznog štaba. Vodite računa o sebi i drugima!