U četvrtak, 30. juna otvoren je deveti Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti. Tokom naredna četiri dana, očekuje nas selekcija od 24 filma iz 15 zemalja, od toga 5 domaćih i 10 regionalnih filmova.

Žiri u sastavu Dušan Kasalica (reditelj), Marta Bjelica (glumica), Lana Matić (producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala) doneće svoje odluke o nagradama: Zlatna imaginacija za najbolji film, Zlatna interpretacija za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i do 2 specijalne nagrade. Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije doneće svoju odluku o nagradi za najbolju kameru Zlatna vizualizacija, nastalu uz podršku rentala Cineplanet. Tokom četiri dana festivala biće održana radionica Bašta Pitch za 10 učesnika iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, kao prva radionica u sklopu mreže Balkan Short Film Network.

Žiri 9. Bašta Festa
Jovan Jelisavčić i Maja Šuša
Mladen Sovilj

Na otvaranju festivala osnivači Jovan Jelisavčić i Maja Šuša obratili su se publici, a Mladen Sovilj je otvorio deveti Bašta Fest. “Ovo je festival koji neguje hrabrost i izvesnu dozu simpatičnog bezobrazluka, koji je samim tim u dobroj komunikaciji sa sobom i prirodom”, zaključio je Sovilj.