U okviru ovogodišnjeg izdanja, šestog Bašta festa, uz podršku Filmskog centra Srbije, uvodimo novi industry program – besplatnu radionicu za prezentaciju projekta namenjenu mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta pitch! Radionica se održava u okviru festivala od 4. do 7. jula!

Od prijavljenih, od strane mentora Mine Đukić, izabrano je pet projekata i reditelji će u višednevnom radu proći kroz pripremu za završni pitch (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada će od strane žirija biti izabran pobednik, koji dobija novčanu nagradu od 500€ za početak rada na svom ostvarenju.

Izabrani projekti su:

  1. „Organizmi“ – Nikola Polić
  2. „Mesečarenje“ – Jovan Dimoski
  3. „Dva sveta“ – Tamara Broćić
  4. „Tupo probadanje“ – Aleksa Mihajlović
  5. „Nasledstvo“ – Nemanja Novosel

Gostujući predavač i mentor ove godine biće Milan Stojanović, a komsiju prvog Bašta pitch-a čine Mina Đukić, Jovana Karaulić i Nikola Ljuca. Tokom ova četiri dana, mentori i komisija pratiće rad i konsultovati se sa mladim autorima, a poslednjeg dana, nakon finalnih prezentacija ideja, komisija će odlučiti o pobedniku.

 

Mina Đukić rođena je u julu 1982. Reditelj, scenarista, producent, predavač, mama. Snimila niz kratkih i dokumentarnih filmova. Njen prvi dugometražni igrani film Neposlušni je imao premijeru na Sandens festivalu i obišao mnoge internacionalne festivale. Bila je producent i koproducent nekoliko dugomentražnih igranih filmova. U pripremi je svog narednog filma pod radnim nazivom Deca pevaju hitove.

 

Milan Stojanović je producent filma Varvari Ivana Ikića (2014 / KVIFF) i ko-producent filmova Zaposlena Nikosa Labota (2018 / TIFF) i Malmkrog Kristija Pujua (u postprodukciji). Kao direktor filma sarađivao je na ostvarenjima Kugovi (2012) Srdana Golubovića, Majke (2010) Milča Mančevskog i Život i smrt porno bande (2009) Mladena Đorđevića. U periodu od 2014. do 2017. bio je programski direktor Internacionalnog filmskog festivala Cinema City. Milan je alumni programa EAVE Producers Network, Producers on the Move i Trans Atlantic Partners, a od 2016. je član Evropske filmske akademije.

 

Jovana Karaulić je direktor Akcija produkcije iz Beograda, osnovane 2013. od strane grupe mladih producenata i filmskih autora kako bi producirali socijalno-angažovane igrane filmove i kreativne dokumentarce. Predaje na Fakultetu dramskih umetnosti i na trećoj je godini naučnih doktorskih studija na istom fakultetu. Producent dokumentarca Povratak kući – Marina Abramović Borisa Miljkovića, igranog filma Zlogonje Raška Miljkovića, dve sezone dokumentarne serije Put u budućnost Borisa Miljkovića. Koproducent igranog filma Stela Stojana Vujičića. Radila je kao izvršni producent i glavni organizator na nekoliko igranih filmova i kao producent velikog broja TV reklama i muzičkih spotova.

 

Rođen 1985. u Beogradu gde je završio filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegovi filmovi Četvrtak, Narednik i Scene sa ženama prikazivani su na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima na kojima su osvajali i nagrade. Polaznik Sarajevo Talent Campus-a, Berlinale Script Station-a i Locarno Filmmakers Academy. Njegov prvi dugometražni igrani film Vlažnost je imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu u programu Forum 2016. godine, nakon čega je osvojio većinu nacionalnih filmskih nagrada i učestvovao na još preko 20 međunarodnih festivala. Trenutno snima dugometražni dokumentarni hibrid Topli film i razvija svoj novi igrani projekat.