Na ovogodišnjem Bašta Festu održaće se peti Bašta Pitch, radionica namenjena mladim filmskim autorima i producentima za prezentaciju projekata za kratki igrani film. Ovo je prvi korak, priprema za dalje prezentacije njihovih radova, koje ih čekaju tokom čitave karijere u procesu finansiranja filma.

Od prijavljenih kandidata izabrano je pet projekata. Reditelji i producenti iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u višednevnom radu sa mentorima proći će kroz pripremu za završni pič (prezentaciju). Poslednjeg dana festivala tročlani žiri odlučivaće o pobedniku, a glavna novčana nagrada namenjena je za nastavak rada na tom projektu.

Deset učesnika će raditi sa mentorima: producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem. Ovogodišnji žiri koji će izabrati pobednika Bašta Pitch-a čine reditelji Mina Đukić i Radivoje Raša Andrić, kao i umetnička direktorka festivala Maja Šuša.

Učesnici petog Bašta Pitcha su:

“Oblak u pantalonama” – reditelj Jovan Ilić, producentkinja Katarina Bugarin (Srbija)

“Jebeš suzu u oku, pusti je niz obraz” – rediteljka Sara Radulović, producent Rastko Stojanović (Srbija, Crna Gora)

“Nikola, Nikola” – reditelj Leon Ristov, producentkinja Angela Dimeska (Severna Makedonija)

“Trešnje” – reditelj Balša Leković, producentkinja Aleksandra Kočijašević (Srbija, Crna Gora)

“Vera večna” – reditelj Adem Tutić, producentkinja Tamara Tomašević (Srbija)

Osim edukacije mladih filmskih autora, festival posvećeno radi i na edukaciji mlade lokalne publike. Pre početka festivala, za srednjoškolce iz Bajine Bašte biće održan program “Ko je ko – zanimanja na filmu i pozorištu” u okviru koga će producenti Milan Stojanović i Jelena Knežević predstaviti filmska i pozorišna zanimanja i uputiti mlade u mogućnosti i opcije edukacije i rada u ovim oblastima.

Bašta Fest je od svog nastajanja u komunikaciji sa mladom lokalnom publikom i među njima ima mnogo zainteresovanih za rad na filmu ili u pozorištu, a nisu bili u prilici da se informišu i edukuju o ovim zanimanjima. Kroz ovaj program želimo da im približimo studiranje, kao i rad u ovim oblastima i na taj način podstaknemo mlade da se bave kulturom.

Svi zainteresovani srednjoškolci koji žele da prisustuju programu mogu se prijaviti u Kancelariji za mlade, u Bajinoj Bašti.