Bašta Fest nastavlja staru tradiciju – u okviru revijalnog programa, festival zatvaramo debitantskim ostvarenjem koje je (prema mišljenju Bašta tima) obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 3. jula, nakon dodele nagrada, na našem Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film Ivana Bakrača “Posle zime”.

Reditelj Ivan Bakrač je ovim povodom izjavio: “Imao sam to ogromno zadovoljstvo da jedan moj kratki film bude nagrađen na Bašti, a drugi je svečano otvorio festival. Nakon tih godina kada se festival rapidno razvijao, sada imam tu čast da moj dugometražni debi zatvori ovogodišnji program. Divan je taj osjećaj pripadnosti i činjenica da smo i festival i ja kao reditelj zajedno sazrijevali. Prošle godine sam bio član žirija, pa može da deluje da prosto nema više funkcije u kojoj mogu da se vratim. Ali Bašta je, zbog svoje posebnosti, festival na koji cu se zauvijek vraćati, bilo za to konkretnog povoda ili ne.”

Sinopsis

Pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, trude se da sačuvaju prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Posle zime, svako od njih mora izgraditi novi svet za sebe.

Film je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Crne Gore, a dobio je i podršku evropskog fonda – MEDIA Kreativna Evropa.

U produkciji je ABHO Film i Artikulacija Film iz Podgorice, u koprodukciji sa Biberche Productions i Akcija Film iz Srbije, Maxima Film iz Hrvatske i u saradnji sa francuskom kompanijom Arizona Productions.

Svetsku premiijeru film je imao na jednom od najznačajnijih svetskih festivala – internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u okviru takmičarske selekcije East of the West. Odmah nakon premijere, film je potvrđen za više festivala kao i za bioskopsku distribuciju u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Glavne uloge: Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Maja Šuša
Scenario i režija: Ivan Bakrač
Producenti: Ivan Đurović, Snežana Nikčević
Direktor fotografije: Dušan Grubin
Montaža: Nataša Pantić
Scenografija: Dragana Baćović
Kostim: Milena Miljković
Muzika: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz