Bašta fest ove godine učestvuje u selekciji programa Best of ten internacionalnog festivala kratkog filma Short waves u Poznanu. Ova selekcija je nastala povodom desetogodišnjeg izdanja Short Waves festivala i ona okuplja na jednom mestu deset najinteresantnijih festivala kratkog filma u Evropi.

Short Waves je internacionalni festival kratkometražnog filma koji se održava u Poznanu, od 20. do 25. marta 2018. To je najznačaniji festival kratkog filma u Poljskoj, koji pored pet raznovrsnih filmskih selekcija, ima razvijen program radionica za filmske profesionalce, kao i čuveni koprodukcijski forum European Short Pitch.

Žiri koji će birati najbolji film iz selekcije Best of ten sastoji se od filmskih selektora koji dolaze ispred velikih festivala kao što su Berlinale, Bijenale u Veneciji, Internacionalni festival u Šangaju…

Bašta fest uvršten je upravo u ovu kategoriju i predstaviće se pobedničkim filmom sa prošlogodišnjeg festivalskog izdanja – ostvarenjem Prima Noapte (Prvi put), rumunskog reditelja Andrei Tănase. Ove godine će kao predstavnik Bašta festa, festivalu prisustvovati Maja Šuša, umetnička direktorka.

„Mislim da je ovo divna prilika za povezivanje sa drugim festivalima i da je veoma važno što Bašta fest sve više nastupa van granica naše zemlje i regiona. Ponosni smo što smo izabrani da budemo deo ove selekcije i verujem da je ovo prilika za dalji rast i razvoj Bašta festa.“ izjavila je Maja Šuša.