Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacije „Tanja Petrović“ dobio je internacionalni festival kratkog igranog filma – Bašta fest, dok je novinar Teofil Pančić dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Organizatori Bašta festa nagrađeni su Specijalnom plaketom za entuzijazam, zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog festivalskog programa. Plaketa je dodeljena 28.02. u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj osnivačima festivala – direktoru Jovanu Jelisavčiću i umetničkoj direktorki Maji Šuši.

Prilikom uručenja plakete Jovan Jelisavčić je izjavio: „Izuzetna mi je čast što su Fondacija „Tanja Petrović“ i Upravni odbor odlučili da ove godine Bašta fest dobije ovu nagradu, jer je festival izgrađen pre svega na ogromnom entuzijazmu. Ključ uspeha festivala ogleda se u decentralizaciji kulturnog sadržaja. Kao neko ko je odrastao u Bajinoj Bašti, mogu slobodno da kažem da kroz festival uspevamo da doprinesemo kulturnom programu i zainteresovanoj publici ponudimo nešto novo i interesantno, što do sada nisu imali prilike da otkriju u ovom gradu. Još jednom u ime celog Bašta fest tima – zahvaljujem se na nagradi.“

Maja Šuša dodaje: „Prošlogodišnji slogan festivala bio je „sve može“ i to je ideja kojom se vodimo od samog početka. I zaista, entuzijastično smo verovali u uspeh i rast festivala, iako se on desio mnogo brže nego što smo očekivali. Za nas je velika čast što delimo scenu sa ovogodišnjim i prošlogodišnjim lauretima. Voleli bismo da poručimo da je velikim radom, entuzijazmom i trudom, moguće napraviti kvalitetan sadržaj i nadamo se da će o tome razmišljati i oni koji imaju mnogo više mogućnosti od nas da utiču na stanje u kulturi.“

Fondacija „Tanja Petrović“ osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinarka, urednica i autorka u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradska sekretarka za kulturu, svoj profesionalni život posvetila upravo ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

 

Autor fotografija: Vuk Papić