Sa radošću i ponosom objavljujemo žiri desetog Bašta Festa!

Glavni žiri sastoji se od tri člana i to: Lane Barić, glumice, rediteljke i scenaristkinje iz Hrvatske, Radivoja Raše Andrića, reditelja iz Srbije i Rikarda Balade, glumca iz Španije. Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala «Cineplanet». Žiri desetog Bašta Festa za ovu nagradu biće Miloš Jaćimović, direktor fotografije iz Srbije.

Lana Barić je 2011. primljena u angažman u Dramu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Glumila je u više od 40 predstava i još toliko filmskih i televizijskih ostvarenja za koje je višestruko nagrađivana. Napisala je nekoliko scenarija za kratke filmove i scenarij za dugometražni film Tereza37 za koji je dobila Zlatnu arenu za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Puli. Režirala je, napisala i odglumila glavnu ulogu u kratkometražnom igranom filmu Snjeguljica koji je prikazan na 50 svjetskih filmskih festivala te je također napisala i režirala novi kratki igrani film Sola koji je u fazi postprodukcije. Suosnivačica je produkcijske kuće Cobra Chicks Zagreb zajedno s producenticom Injom Korać.

Radivoje Raša Andrić je reditelj kultnih filmova “Tri palme za dve bitange i ribicu”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, kao i dečijeg filma koji je nedavno doživeo veliki bioskopski i festivalski uspeh “Leto kada sam naučila da letim”. Režirao je i dokumentarne filmove, tv formate, reklamne kampanje i namenske filmove.

Rikard Balada je odrastao uz različite uloge u filmovima i serijama poput „Oh Mi Goig“ (2017/22) – serija od pet sezona o seksualnom obrazovanju – „Com si fos ahir“ (2017) TVC/TV3, „Legado en los huesos” (2019), „Moros a la costa!” (2019) ili ulozi mladog slikara u „El caso Angelus. La fascinacion de Dali” (2023). Danas širi svoju karijeru na međunarodnom nivou učestvujući u „Putevima“ (2019) – sa Fionom Vajthedom u glavnoj ulozi i u režiji Sebastijana Šipera („Viktorija“) – i upravo je završio novu Lionsgateovu komediju „Nepodnošljiva težina blistavog talenta“ (2022) sa Nikolasom Kejdžom, Pedrom Paskalom i Nilom Patrikom Harisom u glavnim ulogama. Ove godine je bio jedini španski glumac izabran na Berlinale Talents 2023.

Miloš Jaćimović je srpski filmski snimatelj. Diplomirao je na katedri za kameru na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu. 2011. godine njegov debitantski film „Tilva Roš“ (r. N. Ležaić) je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu, gde je osvojio nagradu za najbolji film. Nakon Sarajeva, „Tilva Roš“ je igrao na mnogim svetskim festivalima, gde je osvojio više od 15 internacionalnih nagrada, ukljkučujući i nominaciju za najbolji debitantski film Evropske Filmske Akademije. 2014. godine Milošev drugi igrani film „Varvari“ (r. I. Ikić) je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Karlovim Varima. Nakon toga je prikazan na više od 30 festivala širom sveta. „Varvari“ su osvojili više od 10 internacionalnih nagrada, i zabeležioli dosta veliki press (Guardian, Vice, Hollywood Reporter, Variety). Poslednji celovečernji film je „Stric“ (Kapac-Mardešić) koji je 2022. imao premijeru. Od 2013. godine, Milos živi i radi u Njujorku.

ŽIRI MLADIH

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Đorđe Petrović, Andrija Žuža, Sonja Jovanović, Dubravka Stefanović i Anika Petrović.

Đorđe Petrović ima 18 godina. Ide u gimnaziju ,,Josif Pančić“. Voli da trenira i gleda filmove, ali takođe i da izlazi.
Andrija Žuža, 19. godina, iz Bajine Bašte. Trenutno studira u Beogradu. Slobodno vreme ispunjava glumom u amaterskom pozorištu, čitanjem knjiga, gledanjem filmova i pisanjem poezije. Sonja Jovanović ima 15 godina. Ide u dve srednje škole, u Tehničku školu u Bajinoj Bašti i Ugostiteljsko-turističku školu u Čajetini. U slobodno vreme čita knjige i uči italijanski. Dubravka Stefanović ima 15 godina. Ide u Tehničku školu. Voli da čita knjige i gleda serije i filmove. Anika Petrović ima 15 godina. Ide u Gimnaziju. Voli muziku i filmove.

Mentorka i saradnica žirija mladih biće Nađa Petrović, mlada dramaturškinja iza koje je nekoliko veoma uspešnih kratkih filmova.