Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, svečano je zatvoren sinoć u Bajinoj Bašti. Već četvrtu godinu zaredom ovaj uzbudljiv festival akcentuje filmove s kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, one u kojima se jasno vidi rad reditelja s glumcima. Osim toga, glavna ideja Bašta festa je da skrene pažnju na mlade autore, kratki film, kao i da napravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji.

Ceremonija zatvaranja održala se u bioskopu “Vlaja” gde se su se publici obratili članovi žirija – domaći reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Ivana Krizmanić i Masimiliano Narduli iz Italije, koji su u protekla tri dana pogledali 25 ostvarenja iz takmičarskog programa. Žiri je, nakon kratkog govora o tome šta za njih znači ovaj festival, saopštio sledeće odluke: nagradu za najbolji film „Zlatna imaginacija“ dobio je rumunski reditelj Andrei Tanase za ostvarenje „Prvi put“; nagrada za najbolju reziju „Zlatna indikacija“ dodeljena je Maši Šarović za film „Najtopliji dani leta“; nagradu za najbolji scenario „Zlatna inspiracija“ dobila je hrvatska rediteljka i scenaristkinja Ivana Škrabalo za film „Sanjala si da si sretna“; nagradu za najbolju mušku ulogu „Zlatna interpretacija“ osvaja danski glumac Henrik Vestergard za ulogu Larsa u filmu „Vozači“, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Ivani Vuković za ulogu Jane u filmu „Tranzicija“, domaće rediteljke Milice Tomović. Dve specijalne nagrade dodeljene su filmovima „Mutanti“ kanadskog reditelja Aleksandra Dostija i „Ujed pčele u Velikim Pčelicama“ domaćeg reditelja Marka Đorđevića.

Dobitnici nagradadobitnici nagrada sa žirijem

Katarina Jezdić, Tijana Jakić i Nevena Kovačević koje čine ovogodišnji Žiri mladih dodelile su nagradu za najbolji film ostvarenju „Limbo“, grčke rediteljke Konstantine Kotzamani.

Nagradu za najbolju kameru „Zlatna vizuelizacija“ dodelio je Đorđe Arambašić, direktor fotografije iz Srbije, Stefanu Đorđeviću za film „Kamen u ruci“- reditelja Stefana Ivančića. Ova nagrada je ustanovljena od prošle godine u saradnji sa rental kućom Cineplanet.

Nakon oba žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić koji se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, sponzorima, kao i mnogobrojnim mladim volonterima bez kojih ne bi bilo jednostavno izvesti sve stare i nove maštarije. Nakon njega, umetnička direktorka Maja Šuša najavila je dugometražno ostvarenje “Igla ispod praga” (crnogorski kandidat za Oskara),  reditelja Ivana Marinovića, koje je zatvorilo ovogodišnji festival. U okviru festivala održan je i Kritični kamp – radionica filmske kritike za srednjoškolce širom srbije. Ivan Velisavljević i Maša Seničić, koji su vodili radionicu, podelili su pohvalnice učesnicima kako bi ih ohrabrili za dalji kritički rad.

Jovan Jelisavčić i Maja ŠušaJovan Jelisavčić i Maja Šuša

Nakon ceremonije dodele nagrada, startovao je muzički program Bašta festa, a ove godine se održavao u Ustanovi „Kultura“. Na zatvaranju je svirao bend Repetitor, a potom, do ranih jutarnjih časova, muziku je puštao DJ Flip.

DJ Flip i RepetitorDJ Flip i Repetitor

Do sledećeg Bašta festa!