Deveto izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je zatvoreno dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća, projekcijom filma “Posle zime” i koncertom grupe Koikoi.

Žiti 9. Bašta Festa

Glavni žiri festivala činili su Marta Bjelica, glumica iz Srbije, Dušan Kasalica, reditelj iz Crne Gore, i Lana Matić, producentkinja i selektorka Zagreb Film Festivala iz Hrvatske. Nagradu “Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje „Severni pol“ rediteljke Marije Apčevske (Severna Makedonija, Srbija). U svom obrazloženju žiri je istakao da je ovo “iznimno uverljiv generacijski film koji odvažno i na svim nivoima korespondira sa publikom”. 

Miloš Ljubomirović, koproducent filma „Severni pol“

Nagrada “Zlatna interpretacija“ za najbolju žensku ulogu dodeljenja je glumici Katrin Grožan za ulogu Adel u filmu „Atomska porodica“ rediteljke Fostin Krespi iz Belgije, a za najbolju mušku ulogu glumcu Luki Mineliju za ulogu u istom filmu, “za snažnu, emotivnu, ali nadasve suptilnu igru glumaca”. Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu filma „Krotki“ reditelja Jovana Dimoskog (Srbija).

Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Ivan Idžojtić za fotografiju u filmu “Naš prvi pokušaj”, rediteljke i scenaristkinje Sare Grgurić. O nagradi je odlučivala Bojana Andrić, direktorka fotografije iz Srbije, koja je u svom obrazloženju istakla: “Jako sam ponosna na jačinu selekcije i generacije snimateljki i snimatelja koje dolaze. Bilo je filmova koji su snimljeni odlično, precizno, odmereno i savršeno za priču. Međutim, u skladu sa ovim festivalom, ja sam se odlučila za jedan hrabriji, savremen, a izuzetno kinestetičan pristup vizuelnog pripovedanja”.

Žiri mladih u sastavu Danijel Ristivojević, Ivana Leontijević, Nikola Ćosić, Dragana Stanojković i Luka Jakić dodelio je svoju nagradu filmu „Krotki“ reditelja Jovana Dimoskog. „Za pobednika smo odabrali film za koji smatramo da najbolje oslikava želje i snove naše generacije i najbolje prikazuje surovu realnost u kojoj živimo. Posebno nam se dopada način na koji se kroz malo ljubavnih scena oseća jaka povezanost između glavnih likova i njihova želja za zajedničku budućnost koja im izmiče. Za pobednika smo odabarali film „Krotki“ reditelja Jovana Dimoskog.“

ekipa filma „Krotki“

Od strane Bašta Fest tima dodeljena je i nagrada Baš ta čast Dnevnom boravku „San“ iz Bajine Bašte za decu, omladinu i odrasle osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju zbog hrabrosti i istrajnosti da se dugogodišnja ideja pretvori u realnost, zbog nesebničnog i požrtvovanog rada i doprinosa celokupnom društvu.

Jovan Jelisavčić uručuje priznanje „Baš ta čast“ Oliveri Đurović

Deveti Bašta Fest zatvoren je projekcijom filma „Posle zime“ Ivana Bakrača u Open air parku „Borići“, nakon dodele nagrada. Festival time nastavlja staru tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti debitantskom ostvarenju koje je po mišljenju Bašta tima obeležilo prethodnu godinu.

ekipa filma „Posle zime“

Na zatvaranju je, po završetku projekcije, nastupio popularni beogradski bend KOIKOI, čiji je član i glumac Marko Grabež.

KOKOI

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je 24 kratkih igranih filmova iz 15 zemalja. Publika je imala priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 12 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg se okupljaju mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. Pobednik ovogodišnjeg Bašta Pitch-a je projekat “Avgust” reditelja Nikole Stojanovića i producentkinje Andrijane Manojlović. U komisiji za ovu nagradu bili su mentori radionice Milan Stojanović i Raško Miljković, Maja Šuša (umetnička direktorka i selektorka Bašta Festa), Anja Sekulić (ispred Seanema Film Festivala) i Lidija Mojsoska (ispred Drim Short Film Festivala).

Pobednici Bašta Pitch-a
Bašta Fest tim