Radionica za mlade izviđače odreda «Bajina Bašta» održaće se od 02.06. do 05.06.2016 u  Izviđačkom centar Zaovine na Tari.

Ukratko, kratki film je besplatna edukativna filmska radionica namenjena polaznicima starijih razreda osnovne škole (od petog do osmog), a zamišljena kao intenzivni četvorodnevni program tokom kojeg će se odigrati proces stvaranja kratkometražnog igranog filma. U vremenu koje je omogućilo pristupačnu opremu za snimanje svim radoznalim autorima, smatramo da je neophodno obezbediti i osnovno znanje koje se tiče pravljenja filma. Osim toga, učesnici će ovom prilikom kroz neku vrstu zajedničke igre naučiti još i šta je timski rad, kao i odgovornost pripadnika filmske ekipe u kojoj svako ima svoje zaduženje. Ideja je da im se pruži uvid u to kako izbliza izgleda jedan ovakav kreativan proces od početka do kraja, a sve ovo iz neposrednog iskustva mladih filmskih profesionalaca. Proizvod radionice je kratkometražni igrani film čiji su autori učesnici, a ovo ostvarenje biće premijerno prikazano na zatvaranju trećeg Bašta festa. Filmić će nakon toga biti podeljen među decom, ali će biti i na raspolaganju izviđačkom odredu za potencijalne projekcije (javne ili interne) ili za korišćenje u vidu promocije.

Ukratko, kratki film je radionica koja se prvi put održala tokom 2015. godine, sa odličnim rezultatima i na obostrano zadovoljstvo dece i festivala koji ju je organizovao. Ove godine želimo da proširimo saradnju na izviđački odred «Bajina Bašta», budući da nam se čini kako je ovo idealan način da spojimo prirodu i edukativni program namenjen deci školskog uzrasta. U okruženju koje je blisko mladim izviđačima, predavači koji njih podučavaju o filmu moći će između ostalog i nešto novo da nauče od svojih učesnika. Kako ovakva vrsta programa zahteva uzbudljivu razmenu ideja i posvećenost članova tima, smatramo da je idealan broj učesnika od 10 do 15.

Koordinator i autor radionice je Maša Seničić (scenarista i kreativni direktor Bašta festa), a osim nje kao predavači učestvuju: Raško Miljković (filmski reditelj), Marko Mladenović (snimatelj), Mihajlo Radović (snimatelj i dizajner zvuka), Nemanja Knežević (fotograf).

Više informacija na stranici  https://www.bastafest.com/program/edukativni-program/