Bašta tim sa radošću i ponosom objavljuje takmičarski program jedanaestog Bašta Festa koji će se održati od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti! Stiglo je oko 700 filmova i pred našom selektorkom Majom Šušom bio je veoma težak zadatak.

Izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja, od čega 4 domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Rusije, Belgije, Italije, Bosne i Hercegovine, Indonezije, Singapura, Filipina, Izraela, Rumunije, Velike Britanije, Egipta, Španije i Austrije, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 9 filmova iz regiona.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Publika u Bajinoj Bašti će imati prilike da vidi neke od najuspešnijih kratkih filmova u protekloj godini, koji su svoje premijere imali u Kanu, Veneciji, na Sandensu i Klermon Feranu, ali imamo i tu čast da otkrijemo neka sjajna ostvarenja. Možemo se pohvaliti da će u našem ovogodišnjem programu biti 5 svetskih i 20 srpskih premijera. S obzirom da su uglavnom u pitanju mladi autori, filmovi se bave pitanjem identiteta, potrebom za promenom, revolucijom, ili pak odustajanjem od iste, samoćom, odnosom sa roditeljima. Trudili smo se da otvore mnoga pitanja i različite teme, da zabave i pomere iz udobnih pozicija u kojima se često ušuškamo”, dodala je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša. Ono što je specifično kod ovogodišnje selekcije jeste da je ona podeljena u 6 blokova koji su imenovani: O bežanju, O ostajanju, I dalje sami, MAMA, Erupcija subotom i U potrazi.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće dugometražno ostvarenje, ovoga puta to je film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića.