Dragi naši,

Obaveštavamo vas da će se sedmi Bašta Fest ipak održati, u nešto drugačijem kapacitetu, sa novim datumom od 23-26. jula 2020. godine.

Činjenica je da u ovom trenutku ne znamo da li će 90% autora filmova iz takmičarskog programa moći da prisustvuje našem ovogodišnjem izdanju. Sa tim na umu i s obzirom da čvrsto verujemo u festival koji donosi živo iskustvo i kontakt koji se mogu izgraditi samo u javnom prostoru – odlučili smo da će Bašta Fest ove godine biti revijalnog karaktera, sa fokusom na domaće i regionalne autore.

Razlozi za ovakvu odluku su brojni, od teške situacije u kojoj se čitava kulturna scena našla, preko propuštenog vremena za organizaciju, do neizvesnosti oko otvaranja granica. Svi filmovi prijavljeni za ovogodišnji takmičarski program biće preusmereni na selekciju za 2021. godinu, kada ćemo se vratiti takmičarskom formatu festivala. Takođe, uz regularni novi rok za 2021. godinu, odlučili smo i da povećamo vremensku granicu za prijavljene filmove, tako da će na osmom Bašta Festu moći da učestvuju filmovi stari do tri godine, a ne dve kako je do sada bilo pravilo (od 2018. godine). Smatramo da je ovo fer i prema onima koji su se već prijavili, kao i onima koji planiraju da se prijave sledeće godine.

Bašta Fest je kao ideja nastao iz čistog entuzijazma i čvrste volje za lokalizacijom kulture, tako da ostajemo verni našem glavnom cilju da u Bajinu Baštu donesemo najkvalitetniji filmski program mladih autora. U ovim krajevima nas očekuje uzbudljivo leto, a mi smo sigurni da će ga Bašta Fest upotpuniti uprkos činjenici da je u toku jedna od težih godina za sve nas.
Uskoro ćemo izaći sa više informacija o konceptu i programu sedmog Bašta Festa u skladu sa odlukama i merama Vlade Republike Srbije.

Zakazujemo okupljanje svih filmskih ljubitelja u jednom od najlepših delova naše zemlje, u Bajinoj Bašti, na Drini, Tari, jezerima Perućac i Zaovine – ovoga puta krajem jula. Vidimo se na open air-u!