Bašta Fest je prošle godine, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.

Nastavljamo sa prošlogodišnjim uspešnim programom, 3 radionice na 3 festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore. Biće izabrano 5 projekata za kratki igrani film do 30 minuta koji će učestvovati na 3 radionice i to: Bašta Pitch na Bašta Festu, Fund Ready na Drim Short Film Festivalu i Festival Ready na Seanema Film Festivalu. Svaki projekat imaće 2 predstavnika – reditelja i producenta, ukupno 10 učesnika radionice.

Za prijavu je potrebno poslati na mejl prijava@bastafest.com:

  • Scenario za kratki igrani film do 30 minuta
  • Sinopsis (1 strana)
  • Rediteljsku eksplikaciju (do 2 strane)
  • Biografiju reditelja sa fotografijom (do 2 strane)
  • Biografiju producenta sa fotografijom (do 2 strane)

Prijavu možete poslati na srpskom, crnogorskom ili makedonskom jeziku.

Na prvoj radionici, Bašta Pitch, u višednevnom radu sa mentorima, rediteljem Raškom Miljkovićem i producentom Milanom Stojanovićem, učesnici će proći kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada će biti izabran pobednik. Pobednik dobija novčanu nagradu od 1000€ za početak rada na svom ostvarenju.

Na drugoj radionici Fund Ready učesnici će raditi sa mentorima iz Severne Makedonije na razvijanju svojih strategija za fondove i prikupljanje novca.

Na trećoj radionici Festival Ready učesnici će raditi sa mentorima iz Crne Gore, producentkinjom Danijelom Radulović i rediteljem Dušanom Kasalicom, na razvijanju strategija za festivale i načina na koji će predstaviti svoje projekte nakon završene produkcije.

U oktobru će biti održana web konferencija na kojoj će se sumirati utisci i predstaviti projekti široj publici nakon završenog rada na radionicama.

VAŽNI DATUMI

Datumi održavanja prve radionice (datumi desetog Bašta Festa) : 29. jun – 2. jul 2023.
Datumi održavanja druge radionice (datumi sedmog Drim Shorta): 14 – 17. avgust 2023.
Datumi održavanja treće radionice (datumi četvrtog Seanema Film Festivala): 14-17. septembar 2023.
Web konferencija: oktobar 2023.

Prijave su otvorene do 10. maja 2023. Učesnici će biti objavljeni najkasnije do 1. juna 2023.

Čekamo vaše prijave!