Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, otvoren je sinoć pod otvorenim nebom u Bajinoj Bašti. Ovaj mali, ali uzbudljiv festival stavlja akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na zanimljiv rad reditelja sa glumcima, a zamišljen je kao godišnja manifestacija koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Ove godine, festival se održava treći put, od 30. juna do 03. jula 2016. godine.

Neobičan festival na zapadu Srbije, Bašta fest predstavlja uzbudljiv spoj prirode i filmskog stvaralaštva, a od izuzetnog je značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički i prateći program na ovu predivnu regiju. Prirodno udruživanje entuzijastičnog tima oko organizovanja jednog ovakvog festivala rezultiralo je njegovom autentičnošću i iskrenim gostroprimstvom, a najveći kvalitet Bašta festa sasvim sigurno je njegova nekonvencionalnost i neposrednost u okviru svih programskih celina.

1

Marko Janketić otvara treći Bašta fest

U čast otvaranja ka nebu se vinuo balon u kojem su se našli Jovan Jelisavčić, glumac, osnivač i generalni i izvršni direktor festivala, kao i glumac Marko Janketić, koji je svečano proglasio treći Bašta fest otvoren. Jovanu Jelisavčiću se ispred platna pridužila koleginica Maja Šuša, takođe osnivač i uz to umetnički director Bašta festa, a oni su se zajedno zahvalili svima koji su omogućili da se festival dogodi: sponzorima, volonterima, saradnicima i prijateljima. Nakon toga publici su se obratili mladi domaći reditelj i jedan od selektora Luka Bursać, kao i predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović. Predstavljeni su i uvaženi članovi ovogodišnjeg žirija: Miša Radivojević, srpski scenarista i reditelj, Mina Đukić, srpska rediteljka, i Amila Terzimehić, glumica iz Sarajeva.

Jovan-Jelisavčić-Miša-Radivojević-Mina-Đukić-Amila-Terzimehić-Damjan-Radovanović-i-Maja-Šuša-1024x683 (1)

Jovan Jelisavčić, Miša Radivojević, Mina Đukić, Amila Terzimehić, Damjan Radovanović i Maja Šuša

Festival je započeo takmičarskim programom, te je prikazano sedam filmova iz Srbije, Slovenije, Rusije, Španije i Argentine, kao i jedno ostvarenje sa Tajlanda. Mnogobrojna i raznovrsna publika se nakon projekcija preselila na plažu “Rača” gde je za muziku bio odgovoran DJ Me-High-Low.

2

Bašta fest traje do 3. jula, a na njemu će u narednim danima biti prikazano još 17 domaćih i inostranih kratkih igranih filmova. Svečano zatvaranje odigraće se na jezeru Perućac, a planirane su projekcije kratkog filma “Izviđački izazov” – nastalog na edukativnoj filmskoj radionici za osnovce “Ukratko, kratki film” u saradnji sa Izviđačkim odredom “Bajina Bašta” – i debitantskog ostvarenja Nikole Ljuce, filma “Vlažnost”. Na zatvaranju će takođe biti dodeljene festivalske nagrade.

Na Instagramu i Fejsbuku možete pratiti svakodnevna dešavanja!