Četvrti internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta fest počeo je sinoć u Bajinoj Bašti, a do 2. jula okuplja najzanimljivije mlade glumce, filmske reditelje i muzičare.

Otvaranje (2)

Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, počeo je sinoć pod otvorenim nebom u Bajinoj Bašti. Ovaj festival je fokusiran na filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima u kojima se vidi i oseća saradnja između reditelja i glumca. Od izuzetnog je značaja za decentralizaciju kulture, s obzirom na to da je usmerio raznolik filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kom je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala jeste činjenica da je tokom protekle tri godine postao uzbudljiva tačka sretanja na mapama studenata i mladih filmskih profesionalaca iz regiona, ali i čitavog sveta.

Hana Selimović, Jovan Jelisavčić i Maja ŠušaHana Selimović, Jovan Jelisavčić i Maja Šuša

Dragan BjelogrlićDragan Bjelogrlić

U čast otvaranja festivala – organizatori i publika u nebo su pustili mnoštvo balona, simbola Bašta festa. Osnivač festivala Jovan Jelisavčić se, zajedno sa Majom Šušom – umetničkom direktorokom festival, zahvalio svima koji su omogućili da se Bašta fest održi – sponzorima, volonterima, saradnicima i prijateljima. Nakon toga se publici obratila Emilija Jovanović, direktorka Ustanove Kultura Bajina Bašta, kao i glumac Dragan Bjelogrlić koji je festivalu pružio podršku. Predstavljeni su i uvaženi članovi ovogodišnjeg žirija: domaći reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Ivana Krizmanić, Masimiliano Narduli i Đorđe Arambašić, direktor fotografije iz Srbije. Festival je tradicionalno proglasila otvorenim mlada nada domaće glumačke scene, a ove godine bila je to Hana Selimović.

Žiri festivala domaći reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Ivana Krizmanić, Đorđe Arambašić, direktor fotografije iz Srbije i Masimiliano Narduli iz Italiježiri: Masimiliano Narduli, Ivana Krizmanić, Bojan Vuletić i Đorđe Arambašić

Žiri mladihžiri mladih: Katarina Jezdić, Tijana Jakić i Nevena Kovačević

Festival je otvorio film „Maleš“ reditelja Ivana Bakrača, a nakon toga započeo je takmičarski program. Publika je prve večeri imala prilike da vidi osam filmova iz Danske, Srbije, Kine, Nemačke, Mađarske, Slovenije i Grčke.

Ekipa filma Maleš ekipa filma Maleš

Nakon projekcija publika se preselila na podijum koji se nalazio nedaleko od bine, u parku „Borići“. Prve večeri festivala muziku je puštao Sergej Trifunović koji je oduševio šarenolikim repertoarom.

Sergej Trifunović i Sky WikluhSergej Trifunović i Wikluh Sky

Bašta fest traje do 2. jula, a u narednim danima, u okviru takmičarkog programa, biće prikazano još sedamnaest kratkih igranih filmova. Festival će zatvoriti film “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića, a ovo ostvarenje je crnogorski kandidat za nagradu Oskar. U toku festivala, po prvi put, održava se i Kritični kamp – radionica filmske kritike za srednjoškolce širom Srbije, koju vode Ivan Velisavljević i Maša Seničić.

Svakodnevna dešavanja možete pratiti na Instagramu i Facebooku!

VIDIMO SE NA BAŠTA FESTU!