Bašta fest će ove godine drugi put ugostiti radionicu Mali film i lokalnim osnovcima ponuditi da besplatno sa vršnjacima uplove u svet pokretnih slika! Edukativni program festivala je u godinama koje su prethodile činile radionica Ukratko, kratki film, takođe namenjena osnovcima iz Bajine Bašte, i Kritični kamp, radionica filmske kritike za srednjoškolce iz cele Srbije.

Mali film, besplatna filmska radionica za osnovce, održava se već četiri godine u konitnuitetu u organizaciji Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture. Mali film je namenski osmišljen program za decu i mlade, čiji učesnici imaju od 7 do 14 godina, a pokrenut sa ciljem da uskomeša kreativnost i probudi radoznalost kod dece, te da pre svega stvori preduslov za kritički odnos prema audiovizuelnom sadržaju. Kroz interaktivne radionice, koje između ostalog rezultiraju kratkim igranimfilmovima, pričama u slikama i optičkim igračkama – čiji su autori upravo učesnici – ovaj program najmlađima približava svet pokretnih slika: prolazeći kroz igre kreirane za ovu priliku, te pojednostavljene procese i aktivnosti koje su sastavni deo stvaranja filma, deca bolje razumeju umetnost kojoj su izložena kao gledaoci. Imajući u vidu sve veću rasprostranjenost tehnologije i jednostavnost njenog korišćenja, trudimo se da sa mladima razgovaramo i o sadržaju koju konzumiraju ili možda čak i kreiraju. Predavači na radinicama su mladi filmski profesionalci koji rade u različitim oblastima.

Filmkultura je projekat Mali film uspešno realizovala tokom od 2014. do 2016. godine uz pomoć lokalnih samouprava, bioskopa i kulturnih centara, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. U protekle dve godine, radionice se održavaju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa različitim domaćim festivalima: Pančevo film festivalom, Cinema City-jem u Novom Sadu, Valjevskim filmskim susretima, Šumadijskim internacionalnim filmskim festivalom, Evropskim filmskim festivalom na Paliću i naravno – Bašta festom.

Radionica će se održati neposredno pre samog festivala: 05. jula, u dnevnim časovima. Lokacija održavanja radionice biće naknadno određena, a sa učesnicima ćemo se družiti pod otvorenim nebom: u skladu sa svim ostalim programima Bašta festa, koji je okrenut prirodi kroz sve svoje segmente.

Instagram Filmkultura: www.instagram.com/filmkultura/
Facebook Filmkultura: www.facebook.com/filmkultura/
Sajt Filmkultura: www.filmkultura.org