Okupljamo Kritičnu generaciju 2018. – pridružite nam se!

Medijska pismenost i analitička misao predstavljaju polazište u razvojnom putu filmske prakse, teorije i kritike. Savremena omladina okružena je medijski posredovanom stvarnošću i nije im preko potrebno obrazovanje u polju ditalnih ili tehnoloških prostora, već podstrek za promišljanje, razgovor, kontekstualizaciju i aktivno gledanje, te u budućnosti možda i stvaranje  filmskih narativa. Namera Kritičnog kampa je da srednjoškolce nauči posmatranju i postavljanju konkretih pitanja, veštinama koje su u perspektivi primenjive na daleko širi problemski opseg različitih oblasti.

Dakle, gde vas pozivamo i šta predlažemo?

Kritični kamp je mesto okupljanja radoznalih mladih ljudi koji su spremni da pišu, diskutuju i svojim se zapažanjima zalažu za bolju kinematografiju, a ove godine se održava drugi put – u obliku besplatne edukativne radionice filmske kritike.

Kritični kamp je  zamišljen generacijski, tako da petoro srednjoškolaca koji bivaju primljeni u program na proleće prolaze zajedno nekoliko ciklusa tokom čitave godine. Prvi ciklus se održava od 13. do 15. aprila u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, a sva ostala okupljanja u budućnosti takođe planiramo tokom produženih vikenda. Nakon prvog sretanja, sledeće će se održati tokom festival Dok’n’Ritam (jun) a onda za vreme Bašta festa (jul) pa za vreme Balkanime i konačno tokom Festivala autorskog filma (novembar).

Kao Kritična generacija 2018, učesnici zajedno pišu, diskutuju, popunjavaju blog i postaju deo zajednice koja deli odgovornost prema radu na određenom materijalu, i to cele godine. Mentor i koordinator projekta učesnicima su tokom čitavog procesa na raspolaganju za bilo kakvo savetovanje, uživo ili onlajn. Deo ovog Kritičnog kolektiva čine i raznovrsni predavači koji su filmski profesionalci – autori, kritičari, teoretičari.

Ko može da se prijavi?

Pravo na učešće imaju svi srednjoškolci sa prebivalištem u Srbiji, dakle učenici uzrasta od 15 do 19 godina, koji su zainteresovani za filmsko stvaralaštvo u svim njegovim oblicima. Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u pisanju, niti neka nemoguća veština; važno nam je da ste spremni da gledate filmove, pa o njima razgovarate i pišete sa kritičnim kolegama. Mi ćemo se, kao tim i kao mentori, potruditi da u štampanom i digitalnom obliku vaše kritike dopru do što više ljudi.

Šta treba da nam pošaljete? 

– Filmsku kritiku (u najširem smislu shvaćenu) dužine do jedne A4 strane. Nemojte da prepričavate i prepisujete, već pretpostavljajte, pitajte se, posmatrajte. Poželjnije je da pišete o nekim novijim ostvarenjima nego o filmskim klasicima jer je o njima već mnogo šta rečeno.

– Nešto o vama, proizvoljne dužine. Nemojte da zaobilazite, preterujete, insistirate. Napišite ko ste, šta vas zanima, čime se bavite. Sve gore navedeno pošaljite mejlom na kriticnikamp@gmail.com.

Do kada?

Prijave su otvorene do 06.04.2018. godine u ponoć.

Šta posle?

Javićemo vam da li ste primljeni u roku od nekoliko dana od datuma zatvaranja prijava. Petoro odabranih učesnika imaće pokrivene putne troškove i smeštaj u Beogradu za vreme prve, aprilske radionice, kao i za vreme svih budućih. No, da počnemo od prve.

Radionica je zamišljena kao intenzivni četvrodnevni kurs, a za vreme kog bi sa pet srednjoškolaca, koordinator i mentor radili na kritičkom promišljanju filma kroz primere i razgovore. Učesnicima bi ovom prilikom predavanja držalo i četvoro različitih predavača koji dolaze iz filmskih disciplina, a u kojima delaju kao stvaraoci, teoretičari ili kritičari. Predavanja su, dakle, interaktivna i u formi dijaloga, a od učesnika se očekuje otvorenost, posvećenost, te spremnost na pisanje i prepravljanje.Od članova Kritičnog kampa očekuje da svakodnevno i aktivno prisustvuju radionici: u prepodnevnim časovima to znači zajednički rad, a u večernjim projekcije.

Računamo na vas u trci za aktivno i razumno filmogledanje!