Bašta tim sa radošću i ponosom objavljuje takmičarski program desetog Bašta Festa koji će se održati od 29. juna do 02. jula u Bajinoj Bašti! Stiglo je oko 600 filmova i pred našom selektorkom Majom Šušom bio je veoma težak zadatak.

Izabrano je 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja, od čega 4 domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije, a ono na šta smo posebno ponosni je da među njima imamo 9 filmova iz regiona. Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih na velikim festivalima, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa.“, dodala je naša umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala. Ono što je specifično kod ovogodišnje selekcije jeste da je ona podeljena u 6 blokova koji su imenovani: Karusel života, Ekspedicija, Sve okej, dečaci, Pravi muškarci, Žene stene i Vodi me odavde.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je film “Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, uz koji ćemo pogledati i kratki film Lane Barić “Snežana”.