Bašta Fest, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) prošle godine osnovao je BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu.

Od ove godine, projekat se širi i dobija novu dimenziju, BALKAN X VISEGRAD SHORT FILM NETWORK uz podršku Visegrad+ granta. Mreža se širi na zemlje iz Visegradske grupe, ostvarivanjem partnerstva sa festivalima kratkog filma iz Poljske – Short Waves Film Festival, Mađarske – BuSho Film Festival i Slovačke – Azyl Shorts. U saradnji sa partnerskim festivalima, na tri radionice u Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji učestvovaće i mentori iz ovih zemalja.

Svi partneri okupljeni su oko istih ciljeva – radu na decentralizaciji kulture, osvešćivanju značaja kratkog filma kao umetničke forme, umrežavanju, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata. Kroz niz aktivnosti će zajedno raditi na ovim ciljevima, a prvi i trenutno najveći projekat je proširenje edukativnog programa za mlade filmske autore.

Učesnici ovogodišnjeg niza radionica su projekti za kratke igrane filmove:

  1. “Smrt, more, plave boje” – reditelj Milutin Milošević, producentkinja Jelena Čeivanović (Srbija)
  2. “Preko praga” – rediteljka Tara Gajović, producent Nikola Uzelac (Srbija)
  3. “Nepredviđene okolnosti proistekle iz načina igranja” – rediteljka Olja Pokrajac, producentkinja
    Vera Pavlović (Srbija)
  4. “Sve naša putovanja” – reditelj Goran Kaluđerović, producent Aleksa Bujišić (Crna Gora)
  5. “Koledari” – reditelj Filip Lafazanovski, producent Slobodan Trajkoski (Severna Makedonija)

Deset učesnika će na prvoj radionici BAŠTA PITCH u okviru Bašta Festa raditi na prezentaciji svojih projekata sa mentorima producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem, kao i gostujućim mentorima Lukašom Terenom, direktorom fotografije iz Slovačke i Pavelom Kosunom, producentom iz Poljske. Najbolji pitch (prezentacija) projekta biće izabran poslednjeg dana festivala i proglašen na zatvaranju.

visegradfund
westernbalkansfund.org
kultura.gov.rs
fcs.rs

Projekat Balkan Short Film Network je podržan od strane MOVE granta za regionalne projekte od Western Balkans Fonda, Internacionalnog Visegrad Fonda Visegrad+ granta, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije. Western Balkans Fond grant šema za region je osnovana od strane Evropske unije, IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć. Ovaj projekat je ko-finansiran od strane Vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz Visegrad grantove iz Internacionalnog Visegrad Fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.