Pred nama je već deveti po redu Bašta Fest, a tim povodom vas podsećamo da su u Bajinoj Bašti svi dobrodošli! Festival se održava od 30. juna do 03. jula (03. je zatvaranje, a vreme za odlazak u ponedeljak 04. jula). Budući da nas prijatelji, prijatelji prijatelja, drage kolege i brojni poznanici često pitaju kako se stiže do tamo, možemo li i mi da dođemo, gde ćemo da spavamo i tako dalje, rešili smo da još jednom ponovimo kako je Bašta Fest otvoren za druženje sa svima. Dobro je znati, za početak, da vam nikakve akreditacije nisu potrebne, a ulaz na projekcije i žurke pod vedrim nebom je besplatan. Tako se i naš ovogodišnji slogan glasi #SAMODODJI. Osim toga, festivalske lokacije su dovoljno blizu jedna drugoj da se na ključna mesta može stići peške (ili taksijem, koji je u Bajinoj Bašti poprilično povoljan). Ukoliko dođe do kiše, objavićemo promenu plana, programa i mesta dešavanja na našim društvenim mrežama, pa nas zapratite ako to do sad niste učinili (filmske projekcije se pomeraju u Dom omladine Ustanove “Kultura”). Ali, nadamo se suncu i idemo redom:

ŠTA SPAKOVATI

Preko dana u ovim predelima zna da bude veoma toplo, a već po zalasku sunca temperatura drastično opada. Bez obzira na precizna uputstva meteorološkog zavoda, savetujemo da ponesete kupaći kostim, ali i neku laganiju jaknu i farmerke. Uvek je dobro imati pri ruci i nešto za protiv komaraca. Žurke su u parku, a priroda svuda oko nas, te predlažemo da zaobiđete neudobnu obuću (a za plažu spremite i japanke). Znamo da počinje najtopliji mesec u godini, ali Bajina Bašta je u podnožju planine. Biće vrelo i biće sveže, sve odjednom.

KAKO I KUDA DOĆI

Bajina Bašta nalazi se na samoj granici sa Bosnom, među četinarima na zelenoj obali reke Drine, a okružena je prirodom koja se neizostavno nalazi u vodičima kroz Srbiju, pa i Balkan. Udaljenost od Beograda iznosi 167km.

Ukoliko dolazite kolima od Beograda: auto-putem “Miloš Veliki” ka Čačku, izlazite sa puta na skretanju za Lajkovac, pravo do Valjeva, a nakon prolaska kroz grad čeka vas skretanje levo za Bajinu Baštu i strmi put preko Debelog brda: Sedlari, Rogačica, Bajina Bašta. U zavisnosti od doba dana, gužve na drumu i toga koje vozilo vam je pri ruci, stići ćete u roku od tri do četiri sata. Druga, nešto duža opcija, jeste da idete do Užica i dalje ka Bajinoj Bašti.

Ukoliko dolazite autobusom: na relaciji Beograd – Bajina Bašta – Beograd svakodnevno idu redovne autobuske linije, a u zavisnosti od prevoznika put traje između 3h 45min i 5h 20min (167km ili 260km). Ispod možete naći satnicu autobusa, iako predlažemo da je svakako proverite pre nego što isplanirate dolazak. Telefon autobuske stanice u Bajinoj Bašti je +381 31 865 485, a glavni prevoznik Raketa AB (www.raketa-ab.com). Cena povratne karte iznosi oko 2400 dinara. Bilo bi poželjno da vašu autobusku kartu rezervišete unapred.

Polasci na relaciji Beograd – Bajina Bašta 09:00h, 15:15h

Polasci na relaciji Bajina Bašta – Beograd 06:30h, 15:00h, 18:15h

Što se nas tiče, možete i da stopirate ili da dođete peške, biciklom, ali i da se na društvenim mrežama informišete da li neko slučajno ima slobodno mesto u kolima. Nije nemoguće.

KAD, GDE, ŠTA U BAŠTI

Po gradu je tokom festivala (a i inače) najbolje kretati se peške, a sve je blizu i lako dostupno. U toku dana, goste vodimo na izlete, na kojima je nažalost broj mesta ograničen.

Večernji, filmski program, počinje u parku “Borići” u 21 čas (sa izuzetkom otvaranja i zatvaranja, koje počinje u 20.30). Tamo ćemo imati prilike da pogledamo 25 filmova iz takmičarskog programa, kao i jedan dugometražni revijalni film u sklopu zatvaranja.

Žurke počinju u parku “Borići” tik po završetku projekcija, dakle oko ponoći, a traju do 3.00. Budući da plakat sa filmskim programom (link) sadrži detaljan raspored projekcija, kao i trajanje svakog filmskog bloka, podstičemo vas da u njemu pronađete naslove koji vas zanimaju i pridružite nam se na stolicama ili na travi. Plakat sa detaljima oko muzičkog programa, kao i raspored po danima, možete takođe pronaći na našem sajtu (link).

DNEVNI PROGRAM, IZLETI I ODLASCI VAN GRADA

Za odlaske na izlete je, da budemo sasvim iskreni, neophodno imati kola ili bilo koje drugo motorno vozilo na čije polaske sami utičete, budući da do Perućca vožnja traje 20ak minuta, a do Zaovina oko 40 minuta. Ukoliko ste pešak koji želi da vidi okolinu Bajine Bašte, linijski autobusi ili taksiji će vas odvesti do željene destinacije. Ističemo da je obala Drine dovoljno blizu i dovoljno privlačna da zaista nije nužno biti motorizovan, a do nje treba 15ak minuta peške. Ponesite litar ledene vode i sladoled na točenje.

Ukoliko ipak nemate kola niti bilo koje drugo prevozno sredstvo, prevoznik koji pokriva Bajinu Baštu i okolinu je već pomenuti Raketa AB. Pogledajte njihov sajt, ali i pozovite telefonom za informacije o uslugama, kao i o tačnoj lokaciji autobuske stanice sa koje polaze i na koju stižu njihova vozila.

Ako bude bilo potrebe za vožnjom taksijem, jedna od taksi-stanica nalazi se ispred Ustanove “Kultura”. Možete se takođe dogovoriti za vožnju do i od Perućca.

GDE I ZAŠTO SPAVATI

Smeštaja u Bajinoj Bašti ima sve više, a cene variraju (iako u proseku iznose između 1500 i 2000 rsd po krevetu dnevno), a u potrazi do odgovarajućeg prenoćišta možete koristiti internet pretraživače, imajući u vidu da gotovo svi apartmani svoje kontakte dele i onlajn. Smeštaj u Bajinoj Bašti čine uglavnom privatni objekti čiji je kvalitet na sličnom nivou, premda postoji i nekoliko hotela; kako ne želimo da neke promovišemo, a druge ostavimo po strani, predlažemo da pretragu napravite sami. Na ovim sajtovima možete naći dosta smeštaja:

www.odmorika.rs

www.tara.rs

www.drina-reka.com

www.tara-planina.com

Nešto egzotičnije opcije su splavovi na jezeru Perućac, koje je udaljeno oko 20 minuta kolima od centra Bajine Bašte. Još ekstravagantnije su kućice na jezeru Zaovine i na planini Tari, koja je udaljena nešto više od 40 min vožnje uzbrdo, ili nizbrdo, u zavisnosti od toga da li jurite ka krevetu ili ka projekciji u parku “Borići”. Ukoliko planirate da preko dana plivate ili šetate, a Bašta Festu se pridružite samo na projekcijama i žurkama, podržavamo smeštaj u prirodi; u suprotnom vam odlasci tamo-vamo mogu oduzeti dosta vremena i doneti malo sunčanice.

ŠTA, GDE I KAD JESTI

Komplet lepinju kod Kikana u zoru (već od 05h, odnosno, samog svitanja), to će vam reći svako koga pitate! Pa ipak, postoji veliki broj pekara u Bajinoj Bašti, nekoliko lokala sa brzom hranom, a restorani se nalaze u centru grada i na samoj obali Drine. Odluku o tome gde ćete se hraniti morate doneti sami jer se kao festivalski tim osećamo nelagodno da izdvajamo bilo koji od ugostiteljskih objekata, ali imamo potrebu da naglasimo kako sva ova mesta rade najkasnije do 00h; jedino brza hrana Gurman u centru grada radi do 01h, a vikendom i nešto duže. Jedino što radi 00-24h (a ova informacija može vam poslužiti po povratku sa žurke) su pumpe, kao i pekara “C’est la vie” u centru grada.

Da zaključimo, stvari stoje ovako: vi doletite, dotrčite ili se dovezete do Bajine Bašte, a nakon što se smestite mi ćemo se pobrinuti za to da gledate dobre filmove i igrate pod zvezdama!

Za sve dodatne informacije, tim Bašta Festa je po dužnosti mahom onlajn i spreman da odgovori na pitanja u inboksu svoje zvanične Fejsbuk stranice ili Instagram profila. Ako prepoznate nekog od nas, a pod tim mislimo na sve koji stvaraju Bašta Fest – od direktora do volontera – dozvoljeno je, a često i brže – da nam postavite pitanja uživo.

Imamo planinu, četinare, jezera, vatromet, leto, muziku, filmove i kokice; nije malo. Čekamo još vas.

#samodođi