Četvrti po redu Bašta fest je pred nama, a tim povodom vas podsećamo da su na naš višednevni kulturni karneval svi dobrodošli! Budući da nas prijatelji, prijatelji prijatelja i brojni poznanici često pitaju kako se stiže do Bajine Bašte, možemo li i mi da dođemo, gde ćemo da spavamo i tako dalje, rešili smo da još jednom ponovimo kako je naš festival otvoren za druženje sa svima. Drugim rečima: više ste nego dobrodošli! Dobro je znati da vam akreditacije nisu potrebne, a ulaz na projekcije i žurke pod vedrim nebom je besplatan. Osim toga, festivalske lokacije su dovoljno blizu jedna drugoj da se na ključna mesta može stići peške. Dakle, idemo redom:

ŠTA SPAKOVATI

 Preko dana u ovim predelima zna da bude veoma toplo, a već po zalasku sunca temperatura drastično opada. Bez obzira na precizna uputstva meteorološkog zavoda, savetujemo da ponesete kupaći kostim, ali i neku laganiju jaknu. Osim toga, dobro će vam doći Autan i ravna obuća. Znamo da počinje najtopliji mesec u godini, ali Bajina Bašta je u podnožju planine. Biće vrelo i biće sveže, sve odjednom.

KAKO DOĆI

Bajina Bašta nalazi se na samoj granici sa Bosnom, među četinarima na zelenoj obali reke Drine, a okružena je prirodom koja se neizostavno nalazi u vodičima kroz Srbiju, pa i Balkan. Udaljenost od Beograda iznosi 167km – priznajemo, krivudavih – a uputstva za dolazak kolima su sledeća: Ibarska magistrala ka Čačku, zatim ka Valjevu, a nakon Valjeva čeka vas strmi put preko Debelog brda: Sedlari, Rogačica, Bajina Bašta. U zavisnosti od doba dana, gužve na drumu i toga koje vozilo vam je pri ruci, stići ćete u roku od 2h 30min, do 4h.

bg-bb

Na relaciji Beograd – Bajina Bašta – Beograd svakodnevno idu redovne autobuske linije, a u zavisnosti od prevoznika put traje između 3h 45min i 5h 20min (167km ili 260km). Ispod možete naći satnicu autobusa, iako predlažemo da je svakako proverite pre nego što isplanirate dolazak. Telefon autobuske stanice u Bajinoj Bašti je +381 31 865 485, a glavni prevoznik Raketa AB (http://raketa-ab.com).

Beograd – Bajina Bašta 08:00h, 09:00h, 09:30h, 11:25h, 13:45h, 15:15h, 17:30

Bajina Bašta – Beograd 05:00h, 06:15h, 07:30h, 09:00h, 15:00h, 17:00h, 18:15h

KAKO SE KRETATI PO BAŠTI I OKOLINI

Peške! Iako, da budemo sasvim iskreni, za izlete je neophodno imati kola. Prevoznik koji pokriva Bajinu Baštu i okolinu je već pomenuti Raketa AB, na čijem sajtu se možete informisati o uslugama, kao i o tačnoj lokaciji autobuske stanice sa koje polaze i na koju stižu sva njihova vozila. Glavna bajinobaštanska stanica je obeležena na mapi, a na tom istom korisnom dokumentu se nalaze i brojevi lokalnih taksija čije su cene pristupačne. Ovde izdvajamo jedan linijski prevoz koji će vam možda biti od koristi (cena karte je 300 rsd):

Bajina Bašta –Perućac (brana) 12h, 17:15h, 20:10h

Perućac (brana)Bajina Bašta 21:15

mapa-2017-srpski

GDE PRESPAVATI

 Bez brige, smeštaja u Bajinoj Bašti ima sasvim dovoljno, cene variraju (ali u proseku iznose između 800 i 1500 rsd po krevetu dnevno), a u potrazi do odgovarajućeg prenoćišta možete koristiti internet pretraživače, imajući u vidu da gotovo svi apartmani svoje kontakte dele i onlajn. Smeštaj u Bajinoj Bašti čine uglavnom privatni objekti čiji je kvalitet na sličnom nivou, premda postoji i nekoliko hotela; kako ne želimo da neke promovišemo, a druge ostavimo po strani, predlažemo da pretragu napravite sami, a ukoliko se odlučite da ne rezervišete sobu unapred, prilično smo sigurni da udoban smeštaj možete naći i po dolasku u Baštu. Nešto egzotičnije opcije su sojenice na jezeru Perućac, koje je udaljeno oko 20 min kolima od centra Bajine Bašte. Još ekstravagantnije su kućice na jezeru Zaovine i na planini Tari, koja je udaljena nešto više od 30 min vožnje uzbrdo, ili nizbrdo, u zavisnosti od toga da li jurite ka krevetu ili ka projekciji u parku «Borići».

ŠTA JESTI

Komplet lepinju kod Kikana u zoru (već od 05h, odnosno, samog svitanja), to će vam reći svako koga pitate! Šalu na stranu, postoji veliki broj pekara u Bajinoj Bašti, nekoliko lokala sa brzom hranom, a restorana ima u centru grada i na samoj obali Drine. Odluku o tome gde ćete se hraniti morate doneti sami jer se kao festivalski tim osećamo nelagodno da izdvajamo bilo koji od ugostetljskih objekata, ali imamo potrebu da naglasimo kako sva ova mesta rade najkasnije do 00h; jedino brza hrana Gurman u centru grada radi do 01h, a leti čak i nešto duže. Jedino što radi 00-24h (a ova informacija može vam poslužiti po povratku sa žurke) su pumpe koje su označene na mapi.

ŠTA RADITI PREKO DANA

Dnevni program Bašta festa sastoji se od niza izleta u prirodu u okolini grada, a ova kratka izmeštanja iz Bajine Bašte predviđena su za učesnike i goste festivala. Drugog dana ide se na splavarenje na jezeru Perućac, trećeg se piknikuje na Zaovinama, a četvrtog je spust rekom Drinom. Kako festival nije u mogućnosti da organizuje prevoz za sve zainteresovane, a mesta na splavu i u čamcima su ograničena, predlažemo da izletujete u našoj blizini, ali ne nužno i u našoj nadležnosti. Ukoliko imate svoj prevoz možete nam se pridružiti na svim pomenutim lokacijama! Izlet na Zaovine na Tari je gotovo kao odlazak na more, svega pomenutih 40ak minuta od Bajine Bašte, dok se jezero Perućac nalazi 20ak minuta vožnje od grada. Ukoliko ste pešak koji želi da vidi okolinu Bajine Bašte, gorepomenuti linijski autobusi ili taksiji će vas odvesti do željene destinacije. Ističemo da je obala Drine dovoljno blizu i dovoljno privlačna da zaista nije nužno biti motorizovan, a do nje treba 15ak minuta peške. Ponesite litar ledene vode i sladoled na točenje.

GDE SE SMUCATI TOKOM NOĆI

Projekcije Bašta festa održavaju se u parku «Borići» sa početkom u 21h, dok je uoči otvaranja i zatvaranja festivala početak programa pomeren na 20:30h. Kraj festivala koji podrazumeva revijalnu projekciju i dodelu nagrada održava se na jezeru Perućac, pri čemu za publiku postoji organizovan autobuski prevoz do tamo i nazad; u 19:30h ispred bioskopa «Vlaja» u centru grada. Budući da plakat sa filmskim programom sadrži detaljan raspored projekcija, kao i trajanje svakog filmskog bloka, podstičemo vas da u njemu pronađete naslove koji vas zanimaju i pridružite nam se na stolicama ili na travi. Sve projekcije završavaju se oko ponoći i tada počinje muzički i plesni program koji se od ove godine održava u parku «Borići», nedaleko od Open Air-a. Plakat sa imenima izvođača i didžejeva, kao i raspored po danima, možete takođe pronaći na našem sajtu, Fejsbuk stranici ili Instagram profilu.

 Da zaključimo, stvari stoje ovako: vi doletite, dotrčite ili se dovezete do Bajine Bašte, a nakon što se smestite mi ćemo se pobrinuti za to da gledate dobre filmove i igrate do svitanja!

 Za sve dodatne informacije, tim Bašta festa je po dužnosti mahom onlajn i spreman da odgovori na pitanja u inboksu svoje zvanične Fejsbuk stranice ili Instagram profila. Ako prepoznate nekog od nas, a pod tim mislimo na sve koji stvaraju Bašta fest – od direktora do volontera – dozvoljeno je, a često i brže – postavite nam pitanja uživo!

Imamo balone, lampione, obalu, leto i šumu! Čekamo još vas.