U okviru ovogodišnjeg izdanja, osmog Bašta Festa, uz podršku Filmskog centra Srbije i Media deska Srbija, drugi put se održava naš industry program – besplatna radionicu za prezentaciju projekta namenjena mladim filmskim autorima iz Srbije – Bašta Pitch! Radionica se održava u okviru festivala od 1. do 4. jula.

Od prijavljenih, od strane mentora Raška Miljkovića, izabrano je četri projekta i reditelji će u višednevnom radu proći kroz pripremu za završni pitch (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada se od strane komisije bira pobednik, koji dobija novčanu nagradu od 500€ za početak rada na svom ostvarenju.

Izabrani projekti su:

  1. „Mačke” – Danilo Stanimirović
  2. „Bele rade” – Gvozden Ilić
  3. „Vedro nebo” – Milica Cvetković
  4. “Cvat“ – Tamara Broćić

Gostujući predavač i mentor i ove godine biće Milan Stojanović, a komsiju drugog Bašta Pitch-a činiće mentori Raško Miljković i Milan Stojanović, kao i naša umetnička direktorka i selektorka filmskog programa Maja Šuša. Tokom ova četiri dana, mentori će pratiti rad i konsultovati se sa mladim autorima, a poslednjeg dana, nakon finalnih prezentacija ideja, biće doneta odluka o pobedniku.

 

Boigrafije predavača

RAŠKO MILJKOVIĆ je rođen u Beogradu 1991. godine, gde je studirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Posle studentskih dana snimio je nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova, kao i brojne reklame i muzičke spotove. Njegov prvi dugometražni film ZLOGONJE premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF) u okviru dečijeg programa 2018. godine i osvojio je nagradu mladog žirija. Nakon toga otišao je na više od 60 filmskih festivala, uključujući Ale Kino, Sandens, Đifoni, Busan, Zlin i mnoge druge. Radio je kao predavač u radu sa mladima na Bašta Festu i Cinema City-u u Novom Sadu. Kad ne režira, svira bubnjeve.

 

MILAN STOJANOVIĆ je producirao nagrađivane filmove Ivana Ikića – OAZA (2020 / Europa Cinemas Label za Najbolji evropski film, Dani autora, Venecija) i VARVARI (2014 / Specijalno priznanje žirija, Karlove Vari IFF), a ko-producent je filmova ZAPOSLENA Nikosa Labota (2018, Toronto IFF) i MALMKROG rumunskog reditelja Kristija Pujua (2020 / Najbolji reditelj, Encounters, Berlinale). Među projektima u fazi produkcije ističu se PRVI MAJ Mladena Đorđevića i LETO KADA SAM NAUČILA DA LETIM Radivoja Andrića. Milan je član Evropske filmske akademije, ACE mreže producenata, kao i mreže EAVE, čiji je i nacionalni koordinator za Srbiju.